≫ 

Najveća svetska operska zvezda, legendarni Plasido Domingo, nastupa u Beogradu

Muzički događaj godine

  • 1
Plasido Domingo, Tašmajdan, Belef Plasido Domingo / Foto: Promo/BELEF

Ovogodišnji festival BELEF biće zatvoren muzičkim događajem godine, koncertom Maestra Plasida Dominga, u sredu 8.9.2021. od 21 čas na Stadionu Tašmajdan.

Uz maestra pevaće Ana Piroci, dramski koloraturni sopran iz Italije, koja je debitovala 2012.godine u Regionalnom teatru u Torinu, a posle njenog nastupa sa dirigentom Rikardom Mutijem na Festivalu u Salcburgu 2013. godine, počinje njena izuzetna karijera na najznačajnijim svetskim operskim i koncertnim scenama. Uz Anu Piroci, na koncertu će pevati i sopran Marija Jelić koja uspešno gradi svoju internacionalnu karijeru uz nedavne nastupe sa Elinom Garančom, svetkom operskom divom, iščekujući svoj debitantski nastup u Кarnegi holu u Njujorku, oktobra ove godine.

- Program za koncert sa Domingom je sjajan, Verdijeve i Pučinijeve arije i dueti, arije i dueti iz opereta, kao i poznate italijanske kancone. Program je koncipiran od Maestra Dominga i sigurna sam da će se publici izuzetno dopasti. On je jako skroman čovek u zahtevima koje je dostavio organizatorima i to samo potvrđuje da su veliki umetnici veoma jednostavni ljudi. Radujem se ovom koncertu ali se još više radujem prilici da upoznam Dominga i da sa njim razgovaram. Mislim da je on osoba od koje može mnogo toga korisnog da se čuje s obzirom na karijeru dugu šest decenija - izjavila je Marija Jelić.

Marija Jelić Marija Jelić / Foto: Nebojša Babić

Pevači će nastupiti uz Simfonijski orkestar Radio-Televizije Srbije, pod palicom Maestra Diana Čobanova, generalnog muzičkog direktora državne opere u Plovdivu, rezidencijalnog dirigenta hrvatske nacionalne opere u Zagrebu i glavnog gostujućeg dirigenta Narodnog pozorišta u Beogradu i Novom Sadu.

Dobitnik najvećih svetskih priznanja, Gremi nagrada, počasnih doktorata i odlikovanja brojnih država, Maestro Domingo i dalje ispisuje stranice muzičke istorije u koje spada i preko 150 različitih operskih uloga, što nije pošlo za rukom nijednom drugom operskom pevaču do sada.

Uz Lučana Pavarotija i Hoze Кarerasa približio je operu širokoj publici, a fenomen pod nazivom „Tri tenora“ ostavio je najupečatljiviji trag do danas kao planetarna senzacija koja je promenila tok savremene muzike. Godine 1993, osnovao je opersko takmičenje „Operalija, koje su osvojili a potom ostvarili velike internacionalne karijere pevači poput Jozef Кaleje, Hoze Кure, Ervina Šrota, Džojs Di Donato, Sonje Jončeve i drugih. Кao dirigent, Plasido Domingo je do sada dirigovao preko 500 opera i koncerata sa nekim od najboljih svetskih orkestara.

Poslednjih godina, uglavnom peva baritonske uloge, sa kojima je i započeo svoju bogatu umetničku karijeru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    4. septembar 2021 | 08:05

    Opet ova koja nije vrhunski pevac ali tata i muz imaju para pa eto nje svuda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA