Jugoslovenski klasik posvećen Žan-Polu Belmondu: Voleli su ga širom Evrope i Sovjetskog Saveza

Da li ga se sećate?

  • 0
Žan Pol Belmondo Foto: Tanjug/AP
Žan Pol Belmondo Žan Pol Belmondo Foto: Tanjug/AP

Žan-Pol Belmondo, jedan od najvećih i najpoznatijih glumaca, koji je preminuo u 88. godini, bio je večita inspiracija mnogim ljudima. U jeku popularnosti, tadašnji jugoslovenski vokalni sastav "Kvartet 4M" posvetio mu je pesmu "Bebel".

Ovaj jugoslovenski klasik objavljen je 1968. godine. U pitanju je brza numera, a Bebel je inače bio nadimak legendarnom Belmondu. Pesma je bila popularna kako u Jugoslavije, ali u pojedinim evropskim zemljama, pre svega tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Podsetimo se kako je "Kvartet 4M" izveo pesmu "Bebel", koja je posvećena Žan-Polu Belmondu:

O "Kvartetu 4M"

"Kvartet 4M" je bio jugoslovenski vokalni bit sastav koji je tokom 1960-ih važio za jedan od najpoznatijih domaćih i evropskih šou-kvarteta. Kvartet je u oktobru 1956. u Zagrebu osnovao Ivica Krajač, a originalnu postavu pored Krajača činili su još i Branko Marušić Medo, Željko Ružić Muki i Miro Ungar.

Prvi veći uspeh na domaćoj sceni donosi im obrada bluz kompozicije "Down by the riverside" koju su na srpskohrvatskom jeziku predstavili pod naslovom "Na našoj obali" tokom 1958. godine. Nešto kasnije iste godine objavljuju prvu studijsku ploču pod nazivom Na riječnoj obali, uz podršku u to vreme jednog od najuticajnijih pijanista i aranžera Branka Bulića.

Početkom 1969. sa pesmom "Pozdrav svijetu" učestvuju na festivalu Jugovizija gde osvajaju prvo mesto i samim tim postaju predstavnici Jugoslavije na Pesmi Evrovizije koja se te godine održavala u Madridu.

Grupa je rasformirana tokom 1974, a poslednji javni nastup imali su 11. decembra 2006. u zagrebačkoj Tvornici kulture, na proslavi 50 godina muzičke karijere Mira Ungara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA