≫ 

Dečje pesme koje ćemo zbog Minje Subote zauvek pamtiti: Uz ove melodije rasle su generacije

Po kojoj ćete ga vi zauvek pamtiti?

  • 1
Minja Subota deca

Foto: ATA Images

"Pionirsko kolo", "Mama je glagol od glagola raditi", "Majstori, majstori", "Bravo škola", "Ana voli Milovana", "Top-gan tobogan" su melodije koje danas zna bezmalo svako dete. Uz pomenute hitove dečije zabavne muzike još je oko 200 pesama koje se pevaju po školama (neke kao obavezni dio programa), pevuše po ulici, parkovima, po obdaništima, na rođendanima i dečijim proslavama, a sve one su rođene u jednoj divnoj televizijskoj emisiji za decu - "Muzičkom toboganu" TV Novi Sad.

Mnoge od njih izveo je Milan Minja Subota, koji je danas preminuo u 82. godini, posle borbe sa teškom bolešću.

Minja je najmlađima približio pesmice Ljubivoja Ršumovića - "Deca su ukras sveta", "Išli smo u Afriku", "Bio jednom jedan vuk", "Kada se rodi dete", Mikinu čuvenu "Plavi čuperak", "Kad đak zna šta hoće" Dobrice Erića i mnoge druge...

Iako namenjen najmlađima, u ovom lepom i atraktivnom programu, koji je neodvojiv od imena Minje Subote, uživali su i roditelji, deke, bake, tetke, strine.

Zamišljena kao zabavno-muzička emisija takmičarskog karaktera, ona je uspela da kao učesnike okupi na hiljade mališana iz svih krajeva Jugoslavije, bila je inspiracija za stvaranje instrumentalnih sastava, ritmičkih i baletskih grupa po školama, u njoj su pokazali svoj talenat mnogi mladi, sjajni vokalni i instrumentalni solisti, imitatori.

- Ovaj dinamičan i zabavan muzički program stvaraju isključivo deca, koja svojim šarmom, talentom i neposrednošću osvajaju televizijsko gledalište. Divno je to kako su deca uvek nepredvidljiva, i ako im se da pravi impuls, uvek pružaju više nego što se od njih očekuje - rekao je svojevremeno Minja.

I zaista, uz "Muzički tobogan" odrasle su brojne generacije.

Po kojoj ćete pesmi ili konkretnoj epizodi pamtiti Minju Subotu? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs/Yugopapir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zverko

    17. septembar 2021 | 10:04

    Odrasli uz njegove pesme i emisije,tesko je sad opisati deci sve to ne bi razumeli!Na zalost danas zive u svetu rijalitija i mobilnih telefona,vecna ti slava dobri covece i carstvo nebesko🙏🙏😢

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA