≫ 

Praznik džeza u Temerinu: Jazzaland u slavu muzike i turizma

Na festivalu koji je trajao dva dana nastupilo je devet grupa i više od 50 izvođača iz više bivših jugoslovenskih republika

  • 1

Foto: Promo

Po prvi put na više lokacija u Temerinu proteklog vikenda održana je manifestacija Jazzaland.

Na festivalu koji je trajao dva dana nastupilo je devet grupa i više od 50 izvođača. Osim muzičko-scenskih nastupa festival je ponudio i dve škole džez muzike na kojima su predavali vrhunski profesori iz ove muzičke oblasti Toni Kitanovski i Sašo Popovski iz Severne Makedonije.

Pored master classa, posetioci festivala imali su priliku da vide i izložbu slika u prostorijama KIC „Lukijan Mušicki“, kao i da prisustvuju promociji knjige Sanje Škorić iz Novog Sada.

Jazzalend je otvoren na platou ispred KIC „Lukijan Mušicki“, gde su nastupili Roli i Dani Acoustic Duo. Potom je usledilo otvaranje izložbe slika sa Petrovac Jazz festivala iz Crne Gore, sa kojim je već sa prvim održavanjem Jazzalanda otpočela i zvanična saradnja dva festivala. Jazz festival iz Crne Gore jedna je od manifestacija koja već 15 godina okuplja sam krem izvođača džez muzike iz celog sveta i nalazi se na mapi najpoznatijih festivala iz ovog muzičkog žanra.

Program se potom odvijao u Zavičajnoj kući Tajhaz, dok je muzički program koji je oduševio goste Temerina bio na gradskom bazenu. Nastupili su pobednici Tini festivala „Baksheesh band“, „Max Kochetov Quintet“ i „MT Blues band“ sa gostom večeri Petrom Miladinovićem na usnoj harmonici.

Veče je nastavljeno koncertom Tonija Kitanovskog u prepunoj sali Zavičajne kuće Tajhaz, kojim je prvi dan festivala bio ispraćen.

Jazzaland je nastavljen u nedelju školom džeza koju su držali renomirani profesori, dok je muzički deo opet održan na gradskom bazenu gde su nastupali etno kvartet „Bernberce Zenekar“, „Trio Balkan Strings“ i jedan od najboljih gipsy bendova „Oridano Gypsy Jazz Trio“ iz Hrvatske.

Na festivalu iz zdravstvenih razloga nije nastupila najavljena Nada Pavlović band, uz najavu organizatora da će se pojaviti na narednom izdanju, planiranom za avgust 2022. godine.

Foto: Promo

Festival je nastavljen u Zavičajnoj kući Tajhaz koncertom koji je priredio„Sašo Popovski trio“. Ovim muzičkim spektaklom zvanično je zatvoren prvi Jazzaland Temerin.

Praznik džeza u Temerinu bio je dokaz da je grad u Južnobačkom okrugu odavno čekao da dobije manifestaciju koja će ga predstaviti u najlepšem svetlu i uticati na to da Temerin postane vidljiviji na turističkoj mapi Srbije. Značaj festivala prepoznali su Opština Temerin, KIC „Lukijan Mušicki“, JKP Temerin, Zavičajna kuća Tajhaz i prijatelji festivala.

Jazzaland je bio besplatnog karaktera, uz poštovanje svih mera Instituta za javno zdravlje Srbije.

Video: Džez na ulicama Beograda: Ulični svirači ulepšali subotnji dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    21. septembar 2021 | 10:45

    Samo organizujte precutno a posle narod za sve kriv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA