≫ 

Na današnji dan objavljena su dva legendarna albuma: "Nevermind" i "Blood Sugar Sex Magik"

Dva legendarna albuma, dve fantastične grupe su objavljena upravo na ovaj dan pre 30 godina

  • 0
Red Hot Chili Peppers Nirvana Printskrin: YouTube

Nirvanin album "Nevermind" objavljen je na ovaj dan pre 30 godina u Americi, ušavši u top liste na 144. mesto još prve nedelje. Album koji je u januaru 1992. zauzeo prvo mesto do sada je prodat u preko 30 miliona primeraka širom sveta. Ideja za već kultnu naslovnicu - bebu koja je plivala - došla je nakon što su Kurt Kobejn i bubnjar Dejv Grol videli TV dokumentarac o bebama na vodi.

"Blood Sugar Sex Magik" je, s druge strane, peti studijski album američkog rok benda Red Hot Chili Peppers, objavljen 24. septembra 1991. u izdanju Varner Bros. Records. U produkciji Rika Rubina, muzički stil značajno se razlikovao od prethodnog albuma benda, "Mother's Milk" (1989.), smanjivši upotrebu heavi metal gitarskih rifova i naglasivši melodične tekstove gitariste Džona Frušantea. Pesme na ovom albumu pune su seksualnih aluzija i referenci na drogu i smrt, a tu su i teme požude i bujnosti.

"Blood Sugar Sex Magik" zauzeo je treće mesto na američkom Billboard 200 i proizveo hit singlove "Under the Bridge", "Give It Avai", "Suck Mi Kiss", "Breaking the Girl" i "If Iou Need to Ask" ". Album je doveo Red Hot Chili Peppers do svetske popularnosti i zaradio odlične kritike, iako je gitarista Džon Frušante napustio bend usred turneje 1992. (vratio se 1998.) zbog svoje nespremnosti da se nosi sa novonastalom slavom i titulo superzvezde benda.

Album je prepoznat kao uticajna i temeljna komponenta alternativne rok eksplozije ranih 1990 -ih, a Stiv Hjui iz AllMusic -a ga je nazvao "verovatno najboljim albumom koji će Chili Peppers ikada napraviti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA