≫ 

Kako je Brižit Bardo bila inspiracija za jednu od najkontroverznijih pesama 20. veka

Pesma koja je bila zabranjivana, ali je postala evergrin

  • 0
Brigitte Bardot Brižit Bardo Foto: Profimedia

Kada se Brižit Bardo zaljubila u neobično šarmantnog tekstopisca poznatog kao Serž Gensbur, leto ljubavi je tek prošlo. Tajming nije mogao biti savršeniji. Iako je brak Brižit Bardo sa milionerom i kolekcionarom umetnosti Ginterom Saksom najavljivan kao jedan od najglamuroznijih u Francuskoj, oko ovog bogataša već je palo na drugu ženu.  U to vreme, plavooka glumica je bila jedna od najpoznatijih Francuskinja i uplovila je muzičke vode. Kada je 1962. godine drugi put srela Gensbura, kompozitor je iskoristio priliku da je potpiše za svoju diskografsku kuću "Phillips".

Do 1967, Bardo je imala niz hitova i pozvana je u udarnu TV emisiju u subotu uveče, gde joj se ponovo pridružio Gensbur. Serž, koji je do tada bio jedan od najvažnijih francuskih kompozitora, brzo se zaljubio u Brižit. Iz njihove ljubavi rodila se jedna od najkontroverznijih pesama u istoriji Francuske, ali i 20. veka.

Nakon prvog sastanka, Gensbur se uplašio da je sve uprskao. Noć je počela dobro, ali on je previše popio i postao neobično nervozan. Bio je iznenađen što ga je Brižit narednog dana nazvala. Zamolila ga je da će se ponovo sretnu, ali pod jednim uslovom - da joj je napiše "najlepšu ljubavnu pesmu koju je mogao zamisliti". Serž je spustio slušalicu, zastao na trenutak da sabere misli, a zatim krenuo prema klaviru koji se nalazio nasred njegovog stana. Tamo je napisao pesme "Bonnie and Clyde" i "Je t’aime ... moi non plus".

Kad je čula numeru "Bonnie and Clyde", Brižit se dopala - ali tekstualno, pesma nije pogodila pravi akord. Međutim, druga Seržova romantična "ponuda", u vidu pesme "Je t’aime ... moi non plus", potpuno je očarala Bardoovu.

Do zime 1967. godine, Bardo i Gensbur bili su ljubavnici i odlučili su da se sastanu u Parizu kako bi snimili "Je t’aime ... moi non plus". Dvoje pevača stili su u studio da sesiju snime u tajnosti, međutim, prema rečima inženjera Vilijaa Flagoleja, nisu mogli da odole jedno drugom ne razmene nežnosti.

Ničega osim poljubaca i zagrljaja nije bilo, aloi dugi jezik ovog inženjera sve je pokvario. Pustio je u etar trač kako je par zapravo bio intiman i te zvuke dodao numeri.

Iako lažna, ideja da sluša par koji vodi ljubav pokazala se pomalo previše za francuski ukus, još uvek pod jakim katoličkim uticajem, pa je Brižit Bardo počela da se brine da bi numera mogla negativno uticati na njenu karijeru. Molila je Gejnsboroa da ne objavi snimak, na koji se on obavezao. Serž je bio zbunjen iznenadnom promenom mišljenja Brižit Bardo.

Ipak, pesma je ugledala svetlost dana. Gensbur je u međuvremenu upoznao britansku glumicu Džejn Birkin. Kada su se prvi put sreli, par se uopšte nije snašao, pa je Serž predložio večernji izlazak u Pariz da bi probio led pre nego što je ušao u studio da ponovo snimi pesmu.

- Dugo smo bili u noćnom klubu "Regina" i zamolila sam Serža da igra. I stao mi je na noge! Bila sam tako iznenađena. Pomislila sam: "Dakle, ovaj sofisticirani, arogantni, naizgled siguran čovek - ne zna da pleše". Shvatila sam da  je u stvari stidljiv. Izgledao je tako svetovno mudar, ali je u isto vreme bio i vrlo detinjast - rekla je svojevremeno Džejn Birkin, piše faroutmagazine.co.uk.

Po objavljivanju, "Je t'aime ... moi non plus" izazvala je ogromnu kontroverzu i svi su je  zabranili, od BBC-a do Vatikana. Ipak, postala je veliki hit, a pesma je bila puštana kako na radio stanicama, tako i u diskotekama, a doživela je i nekoliko obrada. Ipak, sama pesma i dan danas šokira, mada je davno ušla u uši i postala evergrin.

Poslušajte pesmu "Je t’aime ... moi non plus":

Video: Obećavam interesantnu priču: Katarina Radivojević o Nečistoj krvi, liku Cone, svojim ulogama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA