Rahlin: "Osećam se dobrodošlo kao da sam srpski građanin"

- Osećam se kao kod kuće u predivnoj, istorijskoj dvorani Kolarca - rekao je violinista pred koncert na Kolarcu

  • 0
Kolarac, Sarah Mekelrevi, Džulijan Rahlin

Foto: Julia Wesley

Kolarac, Sarah Mekelrevi, Džulijan Rahlin

Julijan Rahlin Foto: Julia Wesley

Violinista Julijan Rahlin izjavio je danas da je zahvalan za održavanje svakog koncerta u pandemijsko doba i da večeras u Kolarcu sprema raznovrsno muzičko putovanje za beogradsku publiku, pred kojom se uvek osećao dobrodošao, kao da je srpski građanin.

Rahlin je agenciji Tanjug rekao da će koncert u Kolarčevoj zadužbini (20:00) biti "fino putovanje od 18. do 21. veka", sa delima kompozitora kakvi su Mocart, Vjenjavski, Debisi i Prokofjev.

Uz litvanskog muzičara koji decenijama unazad međunarodnu karijeru gradi iz Beča, nastupiće i njegova supruga violinistkinja i violistkinja Sara Mekerlevi, a pridružiće im se i njegova majka pijanistkinja Sofija Rahlina.

"Izvešću i komad koji je moj dragi prijatelj, veliki poljski kompozitor Kšištof Penderecki (1933-2020) napisao za mene. Za večeras smo pripremili raznolik repertoar, jer je Sara odlična violinistkinja i violistkinja. Menjaće se tokom večeri na dva instrumenta što je neobično. Sve će dodatno obojiti moja majka za klavirom", rekao je Rahlin.

Prisetivši se da je u Srbiji počeo da nastupa još od ranih devedesetih, Rahlin je rekao da je to "predivno, značajno iskustvo" i da ima "vrlo intenzivna sećanja" na te dolaske.

"Uvek sam se ovde osećao dobrodošlim, kao da sam srpski građanin. Osećam se kao kod kuće u predivnoj, istorijskoj dvorani Kolarca, odakle nosim duboka sećanja na neverovatnu atmosferu, entuzijazam i način na koji se ovde sluša muzika. Volim dolaziti u Beograd i Srbiju", rekao je Rahlin.

Julijan Rahlin i Sara Mekelrevi

Julijan Rahlin i Sara Mekelrevi Foto: Julia Wesely

Violinista je istakao da su muzičari zahvalni "za svaki koncert koji mogu održati u ovim teškim vremenima" pandemije, i da ga ispunjava "neverovatnom radošću i zahvalnošću" činjenica da svira uživo na pozornici pred publikom, a ne preko televizije ili interneta.

"Pre korone bilo je normalno da dvorane budu pune, što je bilo divno, ali sada je drugačije. Sada vrednujemo svaki koncert daleko više. Svaka interakcija muzičara i publike je mnogo važnija nego ranije", naglasio je Rahlin.

Posle Kolarca, Rahlin već ujutro putuje u Torino za novi nastup, kao jedan od brojnih koje će imati u narednom razdoblju širom Evrope, ali ne i u ostatku sveta.

"Moje turneje u Japanu, Kini, SAD, Južnoj Americi... Sve je otkazano. Ali moj koncertni kalendar što se tiče Evrope je ispunjen, i srećan sam zbog toga. Ne mogu dočekati da mogu putovati i preko okeana. Nadam se da ćemo se vakcinisati kako bi svet mogao da funkcioniše ponovo, da stavimo pod kontrolu ovaj grozan virus", zaključio je Rahlin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA