≫ 

Kako je nastala legendarna pesma "Johnny B. Goode" Čaka Berija

Saznajte kako je pesma dobila ime i koje stihove je Beri morao da menja u njoj

  • 2
Čak Beri Printskrin: Youtube/Rock & Roll Hall of Fame

Čak Beri (1926-2017) je tokom svoje bogate karijere izbacio pregršt hitova, a jedan od najvećih je svakako "Johnny B. Goode" iz 1958. godine. Pesma koja je definitivno ušla u legendnu svetske rokenrol scene.

Sama numera se zapravo bazira na Berijev život. Pesma govori o malom dečaku i njegovim skromnim počecima i talentu za sviranje gitare. Međutim, neki detalji su i samom hitu izmenjeni. Naime, Čak Beri je rodom iz Sent Luisa, a ne iz Lujzijane, kako je navedeno u pesmi, i zna da čita i da piše lepo, za razliku od momka u numeri.

Takođe, izmenjeni su i neki stihovi. Tipa "that little country boy could play" je originalno bio "that little colored boy can play". Beri je znao da mora da menja ovaj stih da bi se pesma puštala na radio stanicama, kao i zbog toga da se ne udaljava od svojih obožavatelja belaca, koji se više povezuju sa pričom o momku sa sela (country boy), nego o tamnoputom momku (colored boy).

Beri je ime Džoni (Johnny) za pesmu uzeo od muzičara Džonija Džonsona (Johnnie Johnson), pijanistom koji je sarađivao sa Čakom na mnogim pesmama, kao što su "Maybellene," "Roll Over Beethoven" i "Sweet Little 16."

Inače, Džonson je često pisao pesma na klaviru, ali ih je posle Beri preobradio sa gitarom i napisao tekst za te numere.

Čak je uzeo Gud (Goode) za pesmu "Johnny B. Goode po imenu ulice u Sent Luisu u kojoj je odrastao. Naime, Beri je živeo u 2520 Goode Avenue, a ta ulica je posle preimenovana u Annie Malone Drive po ženi koja je finansirala decu bez doma.

Džoni Džonson je 2000. godine tužio Čaka, jer je tvrido da nikada nije dobio zasluge za pomoć u pisanju mnogih Berijevih hitova, uključujući i "Johnny B. Goode". Slučaj je odbačen 2002. godine, a sudija je zaključio da je prošlo previše vremena između pisanja pesama i tužbe. Inače, Džoni Džonson je 1991. godine izbacio svoj prvi album pod nazivom "Johnnie B. Bad".

Inače, sama pesma "Johnny B. Goode" pokazuje i preciznost koju je Beri koristio kada pisao i prenosio svoje tekstove kroz pevanje. Želeo je da reči njegovih pesama ispričaju priču i da stoje same od sebe, i pobrinuo se da ih jasno izgovori kako bi ih slušaoci razumeli. Mnogi kantri i bluz pevači koji su prethodili Beriju nisu bili tako jasni sa rečima, piše songfacts.com.

Inače, Čak je snimio je i nastavak pesme koji nosi naziv "Bye Bye Johnny", koja govori o tome kako je sada Džoni odrastao čovek.

1977. NASA je ubacila kopiju pesme u svemirsku sondu Voyager kao deo paketa koji je trebalo da predstavlja najbolje u američkoj kulturi. Jednog dana, vanzemaljci bi ga mogli pronaći i da otkriju Čaka Berija.

Čak Beri - "Johnny B. Goode":

Video: Džez na ulicama Beograda: Ulični svirači ulepšali subotnji dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    27. oktobar 2021 | 11:27

    Tu pesmu je maestralno otpevao kralj rokenrola i najbolji pevač svih vremena elvis prisli King forever zauvek...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA