≫ 

Hit koji je Džimija Hendriksa "lansirao u orbitu"

Pesma je postala svetski klasik

  • 1
Jimi Hendrix, Džimi Hendriks Foto: Profimedia/AFP

Džimi Hendriks važi za jednog od najvećih gitarista svih vremena. Pesme koje je on izvodio ostale su vanvremenske, ali od jedne je sve krenulo.

U pitanju je "Hey Joe". Napisao je pevač pod imenom Bili Roberts i zaštitio autorska prava na ovu pesmu 1962. godine, ali je nikada nije objavio. Numera je tokom istorije imala više obrada, a spora verzija inspirisala je tada nepoznatog Džimija Hendriksa.

Nakon otpuštanja iz američke vojske 1962. godine, radio je kao prateći muzičar za bend The Isley Brothers i Litl Ričarda, a 1966. nastupao je pod imenom Džimi Džejms u grupi Jimmi James and the Blue Flames. Hendriks je predstavio "Hey Joe" bendu i dodao je na njihovu set listu.

Tokom nastupa u "Greenwich Village klubu Cafe Vha?", Čes Čendler iz grupe The Animals je bio u publici i odmah je znao da je Hendriks čovek koji je snimio pesmu.

Čendler je ubedio Hendriksa da mu se pridruži u Londonu i on je postao Džimijev producent i menadžer. Udruživši Hendriksa sa Noelom Redingom i Mičom Mičelom, Čendler je napravio grupu - poznatu kao The Jimy Hendrix Experience. Snimljena je pesma "Hey Joe" i objavljena je kao singl u Velikoj Britaniji u decembru 1966. Džimijeva verzija ove pesme je u u ovoj evropskoj turneji dobro prošla, a u Americi tek kasnije.

Ovo je bila poslednja pesma koja je izvedena na Vudstoku 1969. Festival je trebalo da se završi u ponoć u nedelju 17. avgusta (treći dan), ali se produžio i Hendriks je čekao svoj nastup do ponedeljka oko 9 ujutro. Nije bilo mnogi prisutnih, pošto su otišli kućama, ali je Hendriks održao legendarni nastup, piše songfact.com.

Džimi Hendriks - "Hey Joe":

Video: Njemu je bila važna jedna titula: kralj Regea! Danas je rođen Bob Marli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA