≫ 

29. novembar je skoro zaboravljen datum: Ali album "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" sigurno nije

Album na kojem je debitovao Alen Islamović

  • 7
Bijelo dugme, pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo Foto: Promo

Grupa Bijelo Dugme je tokom svog postojanja objavila brojne albume, a jedan od najupečatljivijih je "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo". Svetlost dana je ugledao u novembru 1986. godine, a šta je prethodilo istom je nešto što se baš ne dešava svakog dana.

Naime, Bijelo Dugme je te godine promenilo pevača. Umesto Mladena Vojičića Tife, dolazi Alan Islamović, dotadašnji vokal grupe Divlje jagode. Odlično se uklopio u bend, a u "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" pokazao da je pravi izbor za Bijelo Dugme.

Bijelo dugme, Beer fest, Bir fest 2021. Alen Islamović i Goran Bregović na koncertu na Belgrade Beer Festu 2021. godine u Beogradu Foto: ATA Images

Što se tiče navedenog albuma, koji je postao legendaran, nije ga bilo jednostavno napraviti. Naime, kako su pisali brojni mediji, Goran Bregović je navodno želeo da "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" sadrži priloge pojedinaca poznatih po političkim stavovima izvan zvanične ideologije SFR Jugoslavije.

Ipak, od toga se odustalo. Naime, jedna od ideja je bila ta da Vice Vukov, koji je bio povezivan sa političkim pokretom Hrvatsko proleće, otpeva baladu "Ružica si bila, sada više nisi". Na kraju, do toga nije došlo.

Takođe, na omotu albuma je trebala biti slika "Dve godine generacije", Miće Popovića, ali kako je u to vreme još uvek glasio za disidenta, došlo je do promene pa se na omotu našla kineska slika koja prikazuje moderni revolucionarni ples.

Krenulo se za alternativnim rešenjima. Bregović je uspeo da osigura jedan nastup na albumu starog jugoslavenskog revolucionara iz vremena pre Drugog svetskog rata. U pitanju je bio Svetozar Vukmanović Tempo, koji je došao u Sarajevo. Tu je zajedno sa zajedno sa horom iz Sirotišta Ljubica Ivezić snimio staru revolucionarnu pesmu "Padaj silo i nepravdo", koja je uključena u pesmu "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo".

Pesme su jako dobro prihvaćene kod publike, a hitovi sa albuma kao što su "Ružica si bila, sada više nisi", "Pun mjesec iznad Bosne", "A i ti me iznevjeri" i "Hajdemo u planine" su osvojile tadašnju Jugoslaviju.

Godine 1998. album "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" zauzeo je 53. mesto na listi 100 najvećih jugoslovenskih rok i pop albuma u knjizi YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike.

Album je imao 9 pesama. Podsetimo se ih.

Koja Vam je najlepša?

"Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" (Bregović, početak kompozicije počinje temom "Padaj silo") 

"Zamisli" (Bregović) 

"Pun mjesec iznad Bosne" (Bregović)

"Kad odem, kad me ne bude" (Bregović)

"A i ti me iznevjeri" (Bregović)

"Zar ne vidiš da pravim budalu od sebe" (Bregović) 

"Hajdemo u planine" (Bregović - Bregović/Arnautalić/Kenović) 

"Pjesma za malu pticu" (Bregović) 

"Ružica si bila, sada više nisi" (Bregović) 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    29. novembar 2021 | 14:53

    Jedno lepo vreme neponovljivo

  • Vlada

    29. novembar 2021 | 15:20

    Srecan Dan Republike.

  • Драган

    29. novembar 2021 | 14:47

    Да ли у Србији постоји појава масовног мазохизма или заборава ???Историја је ОСУДИЛА ЕПОХУ КОМУНИЗМА ,смени се чини да Србија има посебне разлоге да исто учини ,и поврх тога да се СТИДИ . Броз је у име “КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ “ ,односно у корист ПРОФИТЕРА у Србији ,по потпису краја Другог Светског Рата , масакрирао ,без суђења ,невине : ДЕЦУ , жене , старце ,…Само неколико масовних гробница је отворено и пописано ШЕЗДЕСЕТ ХИЉАДА ДУША ? Ако Србија треба такве празнике да прославља ,нека се запита ГДЕ ЈОЈ ЈЕ ПАМЕТ И САВЕСТ .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA