Vanvremenski hit Bitlsa koji je napisao Džordž Harison, a gitaru svirao Erik Klepton

Džordž Harison je dao veliki doprinos muzici

  • 0
George Harrison, Džordž Harison Foto: Profimedia/HeritageAuctions / BNPS

Prošlo je 20 godina od kako je preminuo legendarni član Bitlsa Džordž Harison. Poznati muzičar je dao veliki doprinos muzici tokom života, bilo kao član poznate grupe, bilo kao solo umetnik nakon raspada najčuvenijeg benda ikada.

Mnogi, na pomen njegovog imena, pomisle na pesmu "While My Guitar Gently Weeps", iako je ona samo jedan u nizu sa njegovim potpisom. Napisao ju je nakon povratka iz Indije, gde je sa članovima benda učio transcendentalnu meditaciju. Harison je inspiraciju našao kada je posetio svoje roditelje u Varingtonu i počeo da čita knjigu "I Ching", knjigu promena.

Džordž je odlučio da napiše pesmu o prvim rečima koje je video, a to su "Gently Weeps". Harison je angažovao svog dobrog prijatelja, legendarnog muzičara Erika Kleptona. Kako se navodi, Džordž je ubeđivao Kleptona da dođe, jer je Erik mislio da ga ostali članova grupe Bitls neće želeti tamo.

U razgovoru za Guitar Player 1987. godine, Harison se prisetio Kleptonove prvobitne nevoljnosti:

- Rekao je: "O, ne. ne mogu to da uradim. Niko nikada ne svira na pločama Bitlsa." Rekao sam: "Vidi, to je moja pesma, i želim da sviraš na njoj." Tako je Erik ušao, a ostali momci su bili dobri kao zlato – jer je on bio tamo. Takođe, ostavilo mi je slobodu da samo sviram ritam i vokal. Erik je to odsvirao, a ja sam mislio da je stvarno dobro. Onda smo to preslušali i on je rekao: "Ah, ipak postoji problem; nije dovoljno Bitls" - rekao je svojevremeno Harison, a prenosi udiscovery.com.

Inače, Džordž je često morao da se bori da svoje pesme uđe na albume. Džon Lenon i Pol Makartni u početku nisu bili zainteresovani za pesmu "While My Guitar Gently Weeps", ali su se pojavili kada je Džordž doveo Kleptona u studio.

Bitlsi - "While My Guitar Gently Weeps":

Priča se da je nakon rada na ovoj pesmi, Erik je postao dobar prijatelj sa Džonom Lenonom i svirao sa njim na nekim od njegovih solo radova, piše songfacts.com.

Na koncertu za Džordža 2002. godine, Erik Klepton je odsvirao pesmu "While My Guitar Gently Weeps".

Poslušajte:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA