≫ 

Džordž Harison, Peti Bojd i Erik Klepton - Ljubavni trougao ili... ? Šta se krije iza čuvenog hita "Layla"

Peti je ostala upamćena i kao žena kojoj su posvećene neke od najlepših pesama rock muzike. I to od strane magova kakvi su Harison i Klepton

  • 0
Eric Clapton, Erik Klepton Foto: Profimedia/Zuma Press/KEYSTONE Pictures USA, Wenn

"BROWNIE" je nežan naziv za Fender Stratocaster gitaru na kojoj je maestro Erik Klepton odsvirao čuvenu "Lajlu", kompoziciju koju je posvetio ženi koja ga je potpuno očarala - Peti Bojd!

A da bi stvar bila još gora, Peti je bila supruga njegovog najboljeg prijatelja. I to ne bilo kog prijatelja. To je bio, niko drugi, do Džordž Harison!

George Harrison, Džordž Harison Džordž Harison i Pati Bojd / Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Sve ono što nije mogao ili smeo da kaže, za šta jednostavno nije imao hrabrosti, Klepton je rekao kroz pesmu. Svoju ljubav pretočio je u magične tonove. I sve to odsvirao upravo na njoj: Na "Brownie"! I to u fenomenalnoj međuigri sa još jednim izuzetnim gitaristom.

Njegovo ime je Dvejn Alman!

Peti je u samoj kompoziciji prekrstio u Lejlu, po jednom starom epu o Lejli i Mandžunu, koji upravo govori o ludoj i opsesivnoj ljubavi čoveka prema ženi, koju ne može i ne sme da ima.

Gitara iz naše priče proizvedena je 1956. godine, sa serijskim brojem 12073. Godine 1967, 7. maja ,u jednom obilasku muzičkih zalagaonica, sa svojim tadašnjim saradnicima i prijateljima iz grupe CREAM, Brusom i Bejkerom, Erik kupuje ovu gitaru. Njena tadašnja cena bila je 400$. I upravo će na njoj svirati za vreme snimanja svog maestralnog albuma "Layla And Other Assorted Love Song" iz 1970. godine.

Da li zbog pesme ili nečeg drugog, tek i famozna Peti će odlučiti da zauvek napusti Harisona i svoju ljubav pokloni Eriku. A kada su ljubav i strast prošli, Klepton će sreću potražiti u naručju nekih drugih žena.

Ipak, koliko je Klepton voleo Peti, svedoče, ne samo legendarne pesme koje joj je posvetio (pored "Layla", tu su i "Wonderful Tonight" i "Old Love"), već i jedan njegov nesvakidašnji postupak. Naime, kada su već odlučili da se rastanu, Erik joj kupuje i poklanja luksuznu kuću na obali Temze. Nema previše onih koji su doživeli takav ili sličan gest, od legendarnog gitariste. Ni prijatelji, a posebno ne bivše žene.

Doduše, Peti mu je dva puta bukvalno spasila život. Prvi put mu je pomogla da se iščupa iz pakla droge, a potom je bila uz njega kada je upadao u alkoholne delirijume. Erik je pomislio da je nakon onoga što je prošao kao narkomanski zavisnik, alkohol samo igra. Svakodnevno je ispijao boce i boce. I nikog tada nije bilo pored njega.

Nikog, osim Peti.

No, sudbina je htela da njih dvoje ne mogu dobiti decu. A Erik je to želeo više od svega. Rastanak je bio neminovan.

Peti je potom ostvarila uspešnu karijeru kao fotograf, ali i ostala upamćena kao žena kojoj su posvećene neke od najlepših pesama rock muzike. I to od strane magova kakvi su Harison i Klepton.

Uostalom sve to, potanko je opisala u svojoj autobiografiji pod nazivom "WONDERFUL TONIGHT" - "George Harrison, Eric Clapton, and Me", koja se na američkom i britanskom tržištu pojavila 2007. godine.

A "BROWNIE"?

Eric Clapton Erik Klepton Foto: SINEAD LYNCH / AFP / Profimedia

Ostala je u Kleptonovom vlasništvu sve do novog milenijuma (tačnije do 24. juna 1999.), kada je prodata na aukciji čiju je organizaciju gitarista poverio njujorškoj kući Christie's, a u korist "Raskršća", projekta koji je organizovan u cilju odvikavanja zavisnika od alkoholizma.

Tom prilikom gitarista je odlučio da proda 100 (!) gitara iz svoje kolekcije. Uglavnom su to bili Martini, Fenderi i Gibsoni.

Cene koje su dostizali ti instrumenti bile su astronomske. Samo je "BROWNIE" prodata za zapanjujući iznos od 450.000 dolara!!!

I tako je konačno stavljena tačka na jednu ljubav i jednu priču.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Valdir Carraro (@valdircarraro)

Ipak, iza svega je ostala jedna od najlepših pesama rock muzike uopšte, ali i fotografija "Brownie" na poleđini albuma "Layla And Other Assorted Love Song".

Ljubavni trougao? Ne! Biće da je to četvorougao. Ako računamo i "BROWNIE", naravno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA