≫ 

Rok, pop, džez i klasična muzika na koncertima ove nedelje

Za sve ima po nešto

  • 0
Beer fest, Električni orgazam, Srđan Gojković Gile Foto: Milan Maričić/ATAImages

Čuvena rok grupa Električni orgazam, džez pijanista Vasil Hadžimanov, hrvatski pop muzičar Masimo Savić, Beogradska filharmonija, neki su od sastava i solo umetnika koji će ove sedmice imati koncerte u Beogradu.

Ti muzičari će nastupe samo u dva dana, četvrtak i petak, i tako će najviše pažnje izazvati rasprodati koncert antologijskog rok benda Električni orgazam u Velikoj sali Kombank Dvorane.

Beogradski rok bend će u četvrtak veče imati trostruki razlog za proslavu jubileja - 40 godina od postojanja grupe, od izdanja prvog albuma benda, kao i albuma “Paket aranžman” (1981).

Gosti na koncertu će im biti kolege iz YU Grupe - braća Žika i Dragi Jelić, Anton iz rok sastava Partibrejkers, Bojan i Romana Slačala iz alternativnog elektro rok benda “Artan Lili", kao i Jovec iz originalne postave “Električnog Orgazma”, uz čuvenu muzičku novinarku - voditeljku Dubravku Ducu Marković.

Koncert je izvorno trebalo da se realizuje još u martu 2020, ali je zbog pandemije prolongiran sve do sada, tako da će nakon godinu i po dana agonije, iskreni fanovi konačno dočekati beogradski koncert.

Bend je nastao u kafani ,,Mornar" 13. januara 1980. godine, a posle koncerta makedonske grupe Leb i Sol, koji su prethodno zajedno posetili upravo u Domu sindikata.

Bend za slavljenički koncert u Beogradu priprema i ekskluzivni repertoar na kome će se pored najvećih hitova naći i neke pesme koje dugo nisu svirali u prestonici, ali i poseban blok pesama posvećen kultnom albumu ,,Paket aranžman", a prvi put u karijeri će odsvirati i neke pesme grupa “Idoli” i Šarlo akrobata”, koje su se našle na ovoj antologijskoj ploči.

“Električni orgazam” dobitnik je i ovogodišnje muzičke nagrade „GODUM” za najbolju rok grupu 2020. godine, koje dodeljuje Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Iste večeri sastav Miško Plavi Trio u postavi koja nastupa zajedno već deset godina, održaće koncert u Kulturnom Centru Grad.

Članovi su sledeći: Miško Plavi na harmonici, Vasil Hadžimanov sinti bas i klavijature i Srđan Dunkić na bubnjevima.

Miško Plavi je multiinstrumentalista koji se pojavio na novotalasnoj rok sceni početkom 80-ih godina kao gitarista, basista i klavijaturista, kada je svirao sa bendovima “Piloti” i “Ekatarina Velika”.

Autor je muzike za nekoliko srpskih, francuskih i američkih filmova.

Džez klavijaturista i pijanista Vasil Hadžimanov je veliko ime domaće i regionalne muzičke scene koji često svira sa mnogim sastavima, duo i trio grupama, na scenama BitefArtCafe-a ili Kolarca.

Srđan Dunkić - Johnny jedan je od najtraženijih studijskih muzičara u regionu, bivši član Vasil Hadžimanov benda, a snimao je sa mnogim poznatim muzičarima i grupama (Bata Kovač, K2, Zana, Dragoljub Ðuričić, Fuzzbox).

Takođe u četvrtak ponovo nam se vraća u Beograd iz Hrvatske - pop umetnik Mašimo Savić, koji će održati dva koncerta - i u petak, u prestižnom klubu Novi BitefArtCafe na Paliluli.

Hitovi iz perioda grupe Dorijan Grej i solo karijere biće, kao i do sada, repertoar na njegovom novom koncertu - “Sjaj u tami”, “Stranac u noći”, “Iz jednog pogleda”, “Dodirni me slučajno”, “Krug u žitu”.

Mašimo Savić na hrvatskoj i regionalnoj muzičkoj sceni traje već više od 35 godina.

Pop pevač je u poslednjem periodu često boravio u Beogradu, gde je najviše nastupao u Sava centru, ponekad na Beer festu, a pred kraj 2019. na dva koncerta sa turnejom “Vještina Boutique” upravo na ovom mestu - Novi BitefArtCafe.

Tokom izbijanja pandemije imao je jedan koncert tokom 2020. u Bitefu na Kalemegdanu, gde se vratio takođe ove godine, ali sa dva letnja rasprodata nastupa.

Beogradska publika ga je poslednji put gledala u septembru, kada je premijerno nastupio na stadionu Tašmajdan.

Pop pevač Željko Vasić imaće novi koncert u svom omiljenom prostoru - Kombank Dvorana, takođe u petak, i kroz pregled svojih hitova, ponovo će pružiti barem dva sata uživanja za uglavnom lepši pol.

Petak je rezervisan za novi koncert Beogradske filharmonije, koja nastupa sa prvim flautistom Izraelske filharmonije - Gi Ešedom, pod upravom rumunskog dirigenta Kristijana Mandeala, u Kolarčevoj zadužbnini.

Različite slike noći objedinjuju sva dela na programu, a orkestar izvodi kompozicije Mocarta, Bernštajna i Stravinskog.

Tako će orkestar BF izvesti repertoar od serenade, preko nesanice do horora: „Serenata notturna“ Volfganga Amadeusa Mocarta,Koncert za flautu „Halil“ Leonarda Bernštajna i priča o lutki „Petruški“ Igora Stravinskog.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA