≫ 

"Beogradsko proleće" 29. aprila u Kombank Dvorani

Podrazumeva se da pesme moraju biti na srpskom jeziku

  • 1
Beogradsko proleće Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Festival zabavne i pop muzike „Beogradsko proleće” biće održan 29. aprila u Kombank Dvorani, najavljeno je u klubu Jazz kantina Lisabon, koja se nalazi u okviru te ustanove.

Na ovom mestu je ovaj festivali i rođen pre više od šest decenija, odnosno u Domu sindikata, tako da je logičan izbor bio da se tradicija nastavi u istom prostoru.

Kao specijalan uvod u festival, 19. februara u Kombank Dvorani biće održan samostalan koncert muzičke dive Beti Ðorđević.

Podsetimo, pre 61 godine - 17. aprila 1961. na sceni Dvorane doma sindikata, počeo je svoj glamurozni život tadašnji prestižni Festival zabavne muzike “Beogradsko proleće”.

Direktor Kombank Dvorane Igor Stanković istakao je da je ova manifestacija bila pandan ili domaći odgovor tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i čuvenom italijanskom festivalu u San Remu.

Ipak, on smatra da je ova muzička smotra lakih nota imala uzore u navedenim festivalima, ali da ih je kasnije preteklo i postalo nešto svoje i posebno, a sličan koncept imali su festivali u Crnoj Gori, "Sunčane skale" u Herceg Novom, kao i u Budvi - "Pjesma Mediterana" (1992).

Stanković je otkrio da je ustanova Kombank Dvorana otkupila prava za festival i brend od Udruženja muzičara Jaž, zabavne i rok muzike Srbije, što podrazumeva i logo, ime manifestacije.

Kombank Dvorana u koorganizaciji sa Radio Televizijom Srbije, i medijskom kompanijom "Color Press Group" će nastaviti tradiciju održavanja festivala, kada će ponovo od proleća na Velikoj sceni biti prisutni muzički umetnici domaće zabavne scene.

"Postojali su kasnije različiti problemi u organizaciji festivala Beogradsko proleće, i dalje se nije u tom obliku održavao. Istina, sada na žalost pokojni Vojkan Borisavljević, oživeo je ovaj festival 2009, 2010. i 2014. godine pod drugim nazivom "Proleće u Beogradu", naglasio je Stanković zasluge kompozitora i muzičara Borisavljevića, koji nas je napustio prošle godine.

Specijalan gost današnje konferencije bila je pop diva Beti Ðorđević, slavna po hit pesmi “Počnimo ljubav ispočetka” koja je bila pobednička pesma festivala održanog 1971. godine.

Ona je izrazila veliku sreću što će imati solo koncert 19.februara u Kombank Dvorani, čime će predstavljati uvertiru, prolog festivala, a ujedno će proslaviti i zlatni jubilej - 50 godina karijere.

"Krajem ''70-ih i početkom ''80-ih godina desilo se to da je na scenu došla neka nova muzika i žanr šlagera je bio skrajnut, stavljen u stranu. Ali, to je sada neka druga priča", sa setom je pričala pevačica.

Beti Ðorđević poslednjih godina je veoma koncertno aktivna, tako da je publika u Beogradu mogla da je prati na raznim nastupima u klubovima (Božidarac, Bluz I Pivo...).

Robert Čoban ispred kompanije Color Press Group je primetio da je veoma važan povratak ovakvog festivala koji je u jednom trenutku nepravedno nestao, a drugi muzički žanrovi kasnije preuzeli primat.

Prema njegovim rečima, Beogradsko proleće će biti idealna promocija zabavne muzike u Srbiji, da se konačno vrati na mapu naše zemlje, kada je toliko pop mužičara aktivno širom regiona, red je i da imaju svoj festival.

Čoban je istakao da se veoma raduje zajedničkoj saradnji na tako ambicioznom projektu i poduhvatu kakvo je Beogradsko proleće 2022.

Konkurs za prijavu učešća na festivalu otvoren je od 5. januara i trajaće do 15. februara putem veb adrese prijava@beogradskoprolece.rs.

Na festivalu će 29.aprila biti izvedeno 18 kompozicija koje će se takmičiti u sledećim kategorijama: Najbolja kompozicija, Najbolji tekst pesme, Najbolji aranžman i Najbolja interpretacija, uz Nagradu publike.

Umetnički savet festivala se sastoji od pet članova koji donosi odluke većinom glasova, a onda imenuje Selekcionu komisiju od tri člana koji biraju spomenutih 18 kompozicija.

Predsednik Umetničkog saveta Beogradskog proleća 2022 je Branislav Branko Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS, poznat kao producent i organizator raznih muzičkih i filmskih festivala i koncerata.

Selekciona komisija donosi odluke većinom glasova, a Umetnički savet imenuje Stručni žiri koji čine predsednik i četiri člana.

Naravno, podrazumeva se da pesme moraju biti na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat, i da su izvedene premijerno upravo samo na Beogradskom proleću 2022 i nikako pre manifestacije, niti su promovisane na nekim digitalnim platformama ili društvenim mrežama.

Trajanje svake kompozicije ne može biti duže od četiri minute.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA