≫ 

Meat Loaf je imao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, a za to je zaslužan i jedan Srbin

Stiv Popovič je bio veliko ime u svetu muzike, a sarađivao je sa zvezdama kao što su bili Džeksonovi, Brus Springstin, Džoni Keš, Bob Dilan....

  • 2
Meat Loaf Foto: Tanjug/AP/Charles Dharapak

Muzičar i glumac Meat Loaf, koji je preminuo, imao je uspešnu karijeru i bio popularan širom planete. Podsetimo, njegov album "Bat Out of Hell", koji je prodat u 45 miliona ploča širom sveta i u jednom trenutku bio je jedan od najprodavanijih albuma u istoriji muzičkog biznisa.

Osim Meat Loafa, veliku zaslugu u svemu ovome imao je i Amerikanac srpskih korena Stiv Popovič (1946-2011), osnivač i predsednik izdavačke kompanije Cleveland International Records, za koju je muzičar izdao taj album.

Rođen 1946. godine Stiven Popovič, rodom iz Nemakolina, pa. odrastao slušajući srpsko-hrvatsku narodnu muziku i rokenrol iz pedesetih godina prošlog veka. Voleo je širu raznovrsnost muzike. Njegov otac, rudar po zanimanju, je svirao u tamburaškom bendu.

Vikendom su Stivov otac i njegovi prijatelji iz rudnika uglja imali običaj da se okupe i da sviraju tamburašku muziku, polku i narodnu muziku iz Poljske, Italije, Hrvatske i Srbije.

Popovič se takođe kao i njegov roditelj interesovao za muziku.  Uz pomoć "kralja polke" Frenka Jankovića zaposlio se 1962. godine kao utovarivač kamiona u klivlendskom magacini Columbia Recordsa za platu od 30 dolara nedeljno.

Stiv je bio ambiciozan i vredan, bavio se svim i svačim. Od kontrole inventara, do prodaje, a bavio se regionalnom radio i TV promocijom.

Popovič je tokom vremema biva unapređen u osoblje za nacionalna unapređenja Columbia Recordsa, a radioje kao pomoćnik direktora promocija u od 1969-1972. Postao je najmlađi potpredsednik za promociju u Columbia Recordsu, kada ga je Klajv Dejvis imenovao.

Da je imao "njuh" za ovaj posao, svedoče i imena sa kojima je Stiv Popovič sarađivao. Pokrenuo je i vodio karijere mnogih poznatih umetnika, uključujući Džeksonove, Majkla Stenlija, grupu Cheap Trick, Wild Cherry, Boston, Džeka Pastoriusa, Teda Njudženta, Brusa Springstina, Boba Dilana, Meat Loafa...

Bio je na čelu Cleveland International Recordsa od 1977 do 1982. godine. Kasnije prelazi Polygram, a u izdavačku kuću doveo je velika imena kao što su u izdavačku kuću Džoni Keš, grupu The Everly Brothers, Krisa Kristofersona i druge. Takođe, 1986. godine, potpisao je ugovor sa Frenkom Jankovićem, kraljem polke i dobitnikom Gremija, koji je Stivu svojevremeno, na neki način, obezbedio posao.

Tokom svoje karijere Stiv Popovič se borio u ime umetnika za neplaćena autorska prava. Dobio je pravne bitke protiv velikih izdavačkih kuća kao što su CBS i Sony, a novac je išao muzičarima, piše pittsburghmusichistory.

Kao veliki pristalica tamburaške muzike, Stiv Popovič je primljen u Polka Kuću slavnih 1997. Bio je takođe bio osnivač Kuće slavnih Hit parade.

(Telegraf.rs/izvor: pittsburghmusichistory)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA