≫ 

Ko je bio Aki Rahimovski? Odlazak legende uz čiju su muziku odrastale generacije na Balkanu

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki grupe Vakuum, Krvna braća i Tor, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine

  • 10
Aki Rahimovski

Foto: ATA Images

Vest da je popularni pevač uz čiji su prepoznatljivi glas odrastale generacije u regionu, Aleksandar Rahimovski preminuo, potresla je čitav region.

Ovaj pevač, bogate karijere, rođen je u Nišu 5. juna 1955. godine, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio muzički profesor, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki grupe Vakuum, Krvna braća i Tor, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića Husa i Juricu Pađena. U saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog valjka, a mnogi su ih tada nazivali "zagrebačkom varijantom Bjelog dugmeta".

U 30 i kusur godina dugoj karijeri, Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom "Dođite na šou", a posle toga hitovi koji i danas traju, počinju da se nižu.

Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom "Glavom kroz zid", dve godine kasnije "Gradske priče", a isti album doživeo je i svetsku distribuciju.

Četvrti album "Vruće igre" izlazi 1980. godine, a naredne i "Vrijeme je na našoj strani".

Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom "Uhvati ritam".

Svi albumi doživljavaju zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži već su brojali nekoliko miliona. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom "Pokreni se!" a dve godine kasnije i "Anđeli se dosađuju" na kojem se našao legendarni mega hit "Jesen u meni".

Godine 1990. nova postava snima album "Lovci snova", a 1991. povodom 15 godina rada sastav na tržište objavljuje uživo album "Svih 15 godina" na kojem se našlo 29 pesama uživo otpevanih, a iste godine objavljena je i konpilacija "Pusti nek traje". 1992. godine u sastav dolazi i najbolji hrvatski gitarista Marijan Brkić - Brk, koji, kao i Dražen Scholc i Berislav Blažević - Bero ostaje do samog raspada sastava.

Parni valjak 1993. godine snima i trinaesti studijski album pod nazivom "Buđenje", koji dobija čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena i definitivno najprodavaniji uživo snimljen, "Bez struje: Live in ZeKaeM". Petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine , a četiri godine kasnije, trenutno poslednji album, "Pretežno sunčano".

Solo karijera i povratak na scenu

 

Na 30. godišnjicu osnivanja, Hus odlučuje da prestane sa koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava, pod vođstvom Akija Rahimovskog nastavlja sa radom, i 2007. godine snimaju album "U vremenu izgubljenih". Iste godine nastupili su i u Australiji gde su održali 5 koncerata. Početkom 2008. godine se rastaje sa pratećim bendom, te kreće na turneju po Srbiji sa klavijaturistom Emilom Saksom.

Dodela MAC nagrada

Foto: ATA Images

U jesen 2009. godine Valjak objavljuje veliki povratak u sastavu: Aki, Hus, Brk, Prexi, Bero te novi bubnjar - Dalibor Marinković - Dado; i to u sklopu "Karlovačko live" turneje. Turneja je obuhvatala 10 gradova, sve je počelo u Dubrovniku, a završilo u Čakovcu.

Aki i Valjak tokom te turneje dokazuju da su još uvek u samom vrhu hrvatske muzike, a u Arena Zagreb i Varaždinskoj areni ruše rekord posećenosti. Posećuju u veće gradove Slovenije, Bosne i Hercegovine, dok 2010. godine čak dva puta rasprodaju Beogradsku arenu (5. najveću dvoranu u Evropi).

Privatan život krio od medija

 

Aki Rahimovski se oduvek trudio da svoj privatan život drži u tajnosti. Ženio se dva puta. Iz prvog braka ima sina Kristijana, koji se kao slavni otac bavi muzikom. U drugom braku bio je sa Ingrid, a zajedno imaju ćerku Dinu. I pored toga što je ovaj brak trajao skoro četiri decenije, Aki se sa Ingrid nikada nije pojavio u javnosti, pa malo ko zna kako ona izgleda.

Po treći put postao je otac krajem 2019. godine, kada je dobio ćerkicu sa svojom novom devojkom, Barbarom, ali su vezu držali daleko od očiju javnosti pa se tek nekoliko meseci kasnije saznalo za ovu novost.

Polovinom 2018. godine imao blaži moždani udar i nije hteo da rizikuje. Išao je na terapije, a obožavaoci su mu svakodnevno preko društvenih mreža davali vetar u leđa.

– Držim se zasad. Krenuo sam u banju i verujem da će sve biti u redu. Sledi mi kolonografija i s tim bi trebalo sve da završim – rekao je tada Rahimovski za “Dnevni avaz”.

Video: IN MEMORIAM: Aleksandar Aki Rahimovski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ipak

    22. januar 2022 | 14:47

    Je Jugoslavija bila i ostala najmoćnija zemlja na planeti??!Toliko kulture filmova bendova pisaca ali se u kvalitetu!!!E to je bio odnos prema životu!!!!Aki počivaj u miru i hvala za divnu glazbu!!!!😢😢😢😢

  • Lela

    22. januar 2022 | 15:07

    Hvala za prelepu mladost uz tvoje pesme.Pocivaj u miru legendo.

  • Gole

    22. januar 2022 | 14:50

    Steta, volela sam njegove pesme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA