Bio je jedan od najvećih jugoslovenskih pesnika, napisao je pesme koje su pevali Čola, Indexi, Bijelo Dugme...

Duško Trifunović bio je svestran čovek

  • 6

Prošlo je 16 godina otkako je preminuo jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika i pesnika Duško Trifunović (1933-2006). Rodio se 13. septembra 1933. godine u Sijekovac kod Broda, a u Sarajevo dolazi sa 24 godine, pri čemu se ranije školovao za bravara.

Naredne godine izdaje svoju prvu knjigu, a prvu pesmu je napisao kada se vratio iz vojske. Tada je ima 26 godine.

Duško Trifunović je svoj talenat za pisanje razvijao vremenom, postao je plodan stvaralac. Izdao je dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama.

Neka od njegovih poznatih delu su "Djeca sama kod kuće" (1981), "Od igle do lokomotive" (1984), "Bombonal" (1985), "Šarena laža" (1987), "Sedam šuma" (1987), "Bubamarin dugi let" (1988), "Rampampila" (1989), "Juriš u okršaje" (1991), "Trikom, slikom i muzikom" (1992), "Prolog i epilog" (1993), "Bukvar u stihovima" (1994), "Zloklotrp" (1994), "Dunavski zmaj" (1994), "Odosmos u kosmos" (1994), "Mic po mic micimetar" (1994), "Kud i kamo" (1996), "Glavni junak" (1998), "Nojeva lađa" (1997), "Dokazni materijal" (2001), "Cela škola" (2002), "Knjiga mog života" (2004).

Osim pto je bio pesnik i književnik, radio je na televiziji. Zapamćen je kao autor emisija na TV Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

Duško Trifunović se smatra zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rokenrol škola.

Napisao je brojne pesme i sarađivao sa mnogim poznatim muzičarima i muzičkim sastavima, kao što su Bijelo Dugme, Indexi, Neda Ukraden, Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Jadranka Stojaković...

Kada je izbio rat na prostoru bivše Jugoslavije, Duško se preselio u Novi Sad, gde je živeo do kraja života. Radio je na televizjiji Novi Sad.

Duško Trifunović je dobitnik brojih nagrada, kao što su "Brankova nagrada", "Šestoaprilska nagrada" grada Sarajeva, "Zmajeva nagrada", Savezna nagrada za brigu o deci, nagrada "Iskre kulture Vojvodine", nagrada za životno delo "Pavle Marković Adamov" (Sremski Karlovci), nagrada za životno delo u oblasti književnosti za decu "Zlatno zvonce popularnosti" festivala "Zlatno zvonce" (Novi Sad), "Zlatno Gašino pero" (Lazarevac), Instelova nagrada, Zlatni ključić Smederevske pesničke jeseni, "Pesnički prsten" (Festival jugoslovenskih pesnika za decu "Bulka" u Crvenki), Mikina čaša 2005.

Podsetimo se i nekih pesama koje je napisao Duško Trifunović.

Bijelo Dugme - "Pristao sam, biću sve što hoće":

Arsen Dedić - "U namjeri da budemo isti":

Indexi - "Ti si mi bila naj, naj":

Željko Joksimović - "Ima nešto u tom što me nećeš":

Ibrica Jusić - "Na mene su prstom rekli":

Olivera Katarina - "Osvetnica":

Seid Memić Vajta - "Zlatna ribica":

Srebrna krila - "Nek' živi ljubav":

Maja Odžaklijevska i Ogi Radivojević - "Druge se pesme čuju":

Jadranka Stojaković: - "Ima neka tajna veza":

Teška industrija - "Život je maskenbal":

Neda Ukraden - "Još te volim":

Zdravko Čolić - "Glavo luda":

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia/opanak.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imela

    28. januar 2022 | 15:58

    A Bijelo dugme. Goran mi i nije došao na sahranu kao i Čola. I nikad mu nisu ni pomogli kad se doselio u Srbiju bez dinara. Lako je biti "pjevač", teško je biti čovek.

  • Tito

    28. januar 2022 | 14:26

    Velikan koji se sakrio među male ljude

  • Krokodil 67

    29. januar 2022 | 18:45

    ZLOKLOTRP...jedan jedini...neponovljiv. Neki su kao deca voleli Ršuma, neki Dragana Lukića, a ja, eto, čika Duška. Volim ga i danas, a u šestoj sam deceniji života. "Šta bi dao da si na mom mjestu?"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA