≫ 

Pesma koju je Bob Marli poslednju izveo i koja je bila omiljena rege numera Mika Džegera: Mnogi je obožavaju

Ova pesma govori o preduzimanju akcija da se izbegne ugnjetavanje

  • 0
Bob Marley, Bob Marli Foto: Tanjug/AP

Na današnji dan je preminuo jedan od najpopularnijih muzičara svih vremena Bob Marli (1945-1981). Tokom svoje karijere objavio je pregršt hitova, a jedan od najvećih je bio "Get Up, Stand Up". Nastala je davne 1973. godine, a Marli ju je napisao zajedno sa kolegom Piterom Tošom.

Ova pesma govori o preduzimanju akcija da se izbegne ugnjetavanje. Na numeru je uticalo Marlijevo i Tošovo odrastanje na Jamajci, gde su morali da se bore za poštovanje i prihvatanje svoje rastafarijanske religije.

Muzika je zasnovana na pesmi "Slippin' Into Darkness" grupe War. Marli je bio prijatelj sa članovima benda i podsticao ih je da dođu na Jamajku.

Album "Burnin'", na kome se ova pesma prvi put pojavila, objavila je Bobova grupa The Wailers.

Mik Džeger je svojevremeno rekao da mu je "Get Up, Stand Up" omiljena rege pesma. Frontmen benda The Rolling Stones upoznao je Marlija u studiju kada je Bob radio na svom albumu "Catch a Fire" iz 1973. godine. Stonsi će kasnije uroniti prste u ovaj žanr, obrađujući rege pesmu "Cherry Oh Baby" na svom albumu Black And Blue iz 1976. godine, piše songfacts.com.

Ovo je bila poslednja pesma ("Get Up, Stand Up") koju je Marli izveo. Pevao ju je sa stolice na nastupu u Pitsburgu 23. septembra 1980. godine.

Poslušajte pesmu "Get Up, Stand Up":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA