Dve godine je proučavao muziku Bitlsa, divile su mu se kolege: Činjenice koje niste znali o Krisu Kornelu

Muzičar koji je bio svetska klasa s razlogom

  • 5
Chris Cornell Kris Kornel Foto: Profimedia/MediaPunch/Face to Face

Legendarni Kris Kornel (1964-2017) je bio jedan od arhitekata grandža ranih 90-ih. On je jedna od tri najvažnije ličnosti u ovom pokretu, a druga dva su Kurt Kobejn i Edi Veder.

Legendarni status dostigao je sa svojim bendom Soundgarnden i njihovim jedinstvenim zvukom. Uz Nirvanu, Pearl Jam i druge, Soundgarden je preselio epicentar muzike iz Los Anđelesa u Sijetl.

Nakon što je grandž "izbledeo", Kornel je imao ogroman uspeh dostigao sa bendom Audioslave, prodavši milione ploča širom sveta.

Evo i nekih zanimljivosti o Krisu Kornelu.

Dve godine proučavao muziku Bitlsa

Kris Kornel je proveo neko ozbiljno vreme učeći od majstora muzike. Kao i svi veliki muzičari. A kada je u pitanju pisanje i izvođenje sopstvenih pesama, ne postoji niko veći od Bitlsa. Kornel je to znao i bio je na visini zadatka. Ali slučajnost je takođe igrala ulogu ovde. Kada je Kornel imao samo devet godina, naišao je na veliku kolekciju ploča Bitlsa. Našao ih je u osnovi napuštene u podrumu suseda i proveo dve godine namerno slušajući i proučavajući katalog pesama Bitlsa. Upijao je što je više moguće sve dok nije napunio 11. Od njih je nastavio da proučava Litl Ričarda i druge.

U početku je izbegavao velike izdavačke kuće

Kris Kornel i ostatak Soundgardena prezirali su velike izdavače. Verovali su da ove kompanije u srcu nemaju najbolji interes umetnika. Kornel i njegovi kolege iz benda želeli su da zadrže kontrolu nad svojim majstorima snimanja, izdavačkim pravima itd. Soundgarden je prvo potpisao ugovor sa nezavisnom izdavačkom kućom. Ali nešto se promenilo nakon što im je njihov prvi album Ultramega OK doneo nominaciju za Gremi. Soundgarden je potom potpisao ugovor sa A&M records. Ovo ih je učinilo prvim grandž bendom koji je potpisao ugovor sa velikom izdavačkom kućom.

Album Superunknown je zacementirao njegovo nasleđe

Četvrti album Soundgarden-a Superunknown postao je veliki hit širom sveta. Debitovao je na prvom mestu Bilbordove liste 200 i prodao se u milionima primeraka u roku od nekoliko meseci od objavljivanja. Sadržao je singlove kao što su Black Hole Sun i Spoonman, koji su postali neke od najomiljenijih grandž himni. Ove dve pesme su bile u velikoj rotaciji na MTV-u. Ovo je zauzvrat učinilo da grupa Soundgarden dostigne nivo superzvezde.

Osnovao je Audioslave sa muzičarima iz grupe Rage Against the Machine

Na prelazi iz 20. u 21. vek, pevač Rage Against the Machine Zak de la Roča napustio je bend. Tom Morelo i društvo su i dalje želeli da izvode muziku na visokom nivou. Tada su se udružili sa Krisom Kornelom da formiraju grupu Audioslave. Kada su čuli Kornela da peva uživo, Morelo i društvo nisu mogli da veruju svojim ušima. Ono što su čuli bilo je transcendentno. Počeli su da vežbaju i za 19 dana napisali 21 pesmu, a ostalo je istorija. Da, isplati se ići duboko kada proučavaš Bitlse.

Krisa Kornela su njegovi vršnjaci muzičari veoma poštovali

Tom Morelo nije bio jedina rok zvezda koja se divila Krisu Kornelu. Superzvezde kao što su Eksl Rouz grupe iz Guns N’ Roses i Roni Džejms Dio izjavili su da je Kornel bio neverovatan pevač. Legenda Alis Kuper je podelila da je u njegovom krugu Kris Kornel bio poznat kao "glas". Njegove sposobnosti pisanja pesama su takođe smatrane superiornim. Edi Veder, Vernon Rid i Skot Stap takođe su visoko hvalili talente Krisa Kornela.

Žalosna je činjenica da mnogi od najvećih rok izvođača umiru mladi. Kris Kornel će zauvek ostati upamćen kao jedan od najvećih pevača koji je ikada živeo. Njegov glas i scenski nastup bili su izvanredni, a njegovo umeće pisanja pesama dotaklo je živote miliona fanova širom sveta. Njegova muzika će živeti za generacije koje dolaze. Slobodno nam ostavite komentar na svoju omiljenu pesmu Krisa Kornela.

(Telegraf.rs/izvor: roadiemusic.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    18. maj 2022 | 19:04

    Show me how to live - jedna od mnogobrojnih pesama gde Kornel bez ikakvih problema demonstrira svu moć svog vokala...

  • GastoS

    18. maj 2022 | 18:40

    Spoonman i Fell On Black Days

  • smederevac

    19. maj 2022 | 08:18

    Prijatno sam iznenadjen da se jos uvek pise o rok muzicarima i to neko ko poznaje bar malo muziku a ne samo tekstovi o starletama i rijalitima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA