≫ 

Spektakl u Novom Sadu: Pod vedrim nebom više od 400 učesnika izvelo "Karminu buranu" Karla Orfa

Dirigent je bio maestro Aleksandar Kojić, a solisti sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić

  • 1

Više od 400 učesnika na platou Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu izvelo je impozantno delo Karla Orfa "Karmina burana".

Ovo specijalno i koncertno delo Srpsko narodno pozorište pripremilo je zajedno sa Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički", pa su Novosađani uživali u izvedbi dva simfonijska orkestra, dva hora zajedno sa jednim dečijim.

Dirigent je bio maestro Aleksandar Kojić, a solisti sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta pred sam koncert za Tanjug je rekao da je SNP već izlazio iz pozorišta pogotovo tokom pandemije, a poslednji put kad je izvedena opera "Aida" na Petrovaradinskoj tvrđavi.

"To je slučaj i večeras, dakle nastavljamo dobru praksu, a realizujemo i planove koje dugo već imamo kao što je ovaj projekat koji sada realizujemo. Sastavili smo dva velika ansambla u jedan, hor i orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta sa horom i orkestrom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Večeras, uz starije kolege, prvi put put pred publikom je i dečji hor Operskog studija SNP-a", rekao je Stankov.

Major Nikola Živković, načelnik Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", rekao je da je zadovoljstvo nastupiti u Evropskoj prestonici kulture.

"Rado smo u Novom Sadu ali smo sa posebnim zadovoljstvom prihvatili poziv Srpskog narodnog pozorišta da izvedemo jedeno ovakvo impozntno delo", rekao je Živković.

Dirigent Aleksandar Kojić rekao je da je značaj večerašnjeg okupljanja i nastupa višestuk.

"Posle vremena pandemijskog haosa ovo je prvi nastup u kom su ansambli združeni. Izvešćemo kantatu Karla Orfa "Karmina burana", jedno od možda najpoznatijih dela klasične muzike, kompoziciju koja vrlo direktno komunicira sa publikom i koju publika prepoznaje zbog svoje popularnosti", rekao je Kojić.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama.

Bila je ovo jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni bio toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

"Karmina burana" biće izvedena i 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA