≫ 

Odlazak poslednjeg od "Osam tamburaša": Preminuo slavni Momčilo Moma Nikolić u 70. godini

On je bio član legendarnog orkestra Janike Balaža

  • 1
Momčilo Moma Nikolić Printskrin: RTS

Član legendarnog tamburaškog orkestra Janike Balaža, Momčilo Moma Nikolić preminuo je danas u 70. godini života. On je ujedno bio poslednji i najmlađi član ovog orkestra.

Rođen je u Novom Sadu u porodici u kojoj se svirala tambura kroz četiri generacije. Završio je Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” koja mu je dodatno proširila muzičke vidike.

Tokom 1970. godine, postao je član Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Novi Sad, a potom se pridružio legendarnom tamburaškom orkestru “Osam tamburaša”.

Moma Nikolić 1988. godine na poziv iz Severne Amerike odlazi iz Novog Sada kao predavač tambure i nastavlja svoju muzičku karijeru predstavljajući na najvišem nivou pesmu i muziku sa područja Srbije i Vojvodine.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Robert Coban (@robert_coban)

Kao internacionalni gost artist angažovan je 1996. godine da na godinu dana predstavlja muziku naših naroda u jednoj od najvećih svetskih muzičkih scena u “Diznilendu” na Floridi, u SAD-u.

Tokom 2007. godine dodeljena mu je američka nagrada “Hall of fame” – Kuća slavnih. U pitanju je muzička nagrada za negovanje kulturne tradicije, očuvanje i prezentovanje tambure, muzike i pesme svih naroda i narodnosti sa područja Srbije u dijaspori, kao i za negovanje kulturne tradicije sa područja Vojvodine.

Jedini je sa podneblja Vojvodine i bivše Jugoslavije kojem je uručena tako prestižna nagrada.

Video: Dobro došli u dom Jevrema Grujića - Velikana srpske kulture

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA