Otvoren ArtLink Festival uz proslavljeni Ansambl Janoška

Umetnost Janoške nadvisila kišu, koncert održan na Beogradskoj tvrđavi, Scena kod Pobednika

  • 0
ArtLink Festival, Ansambl Janoška

Foto: Goran Zlatković

Fantastičnim nastupom Janoška Ansambla iz Slovačke zvanično je otvoren jubilarni regionalni ArtLink Festival; umetnici i publika zajedno su stvorili neponovljiv ambijent uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, majstori improvizacije oduševljeni prijemom, rado uskoro ponovo u Srbiji; program Festivala se nastavlja nastupima eminentnih muzičara širom Srbije do 25. septembra.

Ni provala oblaka i nužno pomeranje koncerta za kasniji termin nisu obeshrabrili i pokolebali fantastični Ansambl Janoška i veličanstvenu beogradsku publiku da koncert za zvanično otvaranje ovogodišnjeg ArtLink Festivala učine nezaboravnim kulturnim događajem i doživljajem za sve prisutne – na sceni i ispred nje. Svetski priznati velemajstori improvizacije iz Slovačke – klasičnog obrazovanja i višežanrovskog izvođačkog opusa – svojom autentičnom i vrsnom interpretacijom dela raznorodnog svetskog muzičkog nasleđa opravdali su sva očekivanja i strpljenje njihovih poklonika na ikoničnoj Sceni kod Pobednika.

-Predstavlja mi posebnu čast da vam najavim da će Ansambl Janoška večeras pred našom publikom održati svetsku premijeru njihovog novog albuma "Big B." – u čijem imenu slovo "B" simbolizuje i naš grad, Beograd i Festival ima čast da dobije prvi primerak CD-a - u pozdravnoj reči prisutnima je naglasila direktorka i osnivač ArtLink Festivala, Jovana Višekruna Janković.

U najavi programa Festivala, istaknuto je da će i naredni koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava - podcrtavajući važnost tradicije, istorije i bogatog kulturnog nasleđa našeg regiona. Slogani "Festivalski gradovi – umetnici za prirodu" i "Zvuk vode sa tvrđava" upotpunjuju misiju ovogodišnjeg ArtLink Festivala – da se koncertima u ovim izuzetnim ambijentima oplemeni čulno iskustvo slušaoca novim zvučnim izrazima, i naglasi važnost očuvanja i obnovljivosti rečnih tokova i spomeničnog nasleđa.

Zahvalnost za podršku realizaciji ovih društveno angažovanih aktivnosti Festivala izražena je generalnom sponzoru koncerta UNIQA osiguranju i partnerima Festivala JPV "Srbijavode", kompaniji "Zepter", Beogradskoj tvrđavi, gradu Beogradu, Fondu za Zapadni Balkan, Evropskoj Uniji i brojnim lokalnim partnerima širom regiona.

Koncertni program Janoška Ansambla započet je "Mađarskom igrom" od Bramsa, a nastavljen velikim hitom Bitlsa "Jestrdej" – čime su momentalno demonstrirali svoju interpretatorsku raznovrsnost, uz autentične aranžmane i nadahnutu improvizaciju.

Treća numera "Leons Dens" (Leonov ples) – kompozicija pijaniste Františeka Janoške – posvećena je njegovom drugom sinu, istoimenom nadarenom mladom muzičaru i plesaču Latino stila, uz napomenu kompozitora da se bavljenje muzikom prenosi sa kolena na koleno kroz čak sedam generacija članova porodice Janoška. Za izvođenje hita "Oblivion" na sceni im se pridružio i stariji brat Ondrej, još jednom demonstriravši jedinstvenu moć kombinovanja klasike, džeza i pop muzike virtouza iz Slovačke.

Poslednja numera zvaničnog dela koncerta bila je još jedan veliki hit "čupavaca iz Liverpula" – "Hej Džud", a za nezaobilazni bis kao dar razgaljenoj publici izvedena je njihova verzija jednog od omiljenih regionalnih tradicionala – "Makedonsko devojče" – uz zaslužene ovacije.

-Presrećni smo što smo opet među vama, u Beogradu – i znajte da ćemo se rado vratiti da nastavimo naše druženje. Drago nam je da smo imali vremena danas da – i pored kiše – prošetamo malo po vašem divnom gradu, pa i da uživamo u ćevapima i pljeskavicama - duhovito su pozdravili publiku članovi Janoška Ansambla.

Otvoren ArtLink festival

Foto: Promo

Koncertni program ArtLink Festivala nastavlja se koncertima eminentnog izraelskog pijaniste Adija Nojhausa 27.juna kod Nebojšine kule – odnosno 28.juna u novoj Koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Koncertom Kamerate Balkanike, dirigenta i violiniste Fedora Rudina i violončeliste Jana Foglera na tvrđavi Ram obeležava se Međunarodni dan reke Dunav 29.juna u organizaciji JVP "Srbijavode" i Opštine Velika Gradiška.

Art Link Festival obeležiće i nastup portugalskog pijaniste Luisa Ahiusa na sceni kod Nebojšine kule 30.juna, potom nastup pijaniste Pabla Rosija i kvinteta Kamarate Balkanike 2. jula u Feliks Romulijani – odnosno 3. jula u Tvrđavi Golubac. Program ArtLink Festivala će trajati do 25. septembra, sa nastupima nekih od vodećih imena svetske klasične muzike i "kros-over" žanrova na brojnim istorijskim lokacijama širom našeg regiona.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA