≫ 

34 godine albuma "Straight Outta Compton": Zbog jedne pesme je morao da reaguje i FBI

Album koji je napravio revoluciju u svetu hip-hopa

  • 0
Straight Outta Compton N.W.A. Foto: Profimedia/6 Feet Covers/ Ferrari

Ako ste ljubitelji dobrog, starog hip-hopa, sigurno ste čuli za album "Straight Outta Compton" grupe N.W.A, koji je napravio, može se reći, revoluciju u istoriju repa. Ovo muzičko ostvarenje objavljeno je na današnji dan 1988. godine, a na njemu su kao producenti radili članovi ovog sastava Dr. Dre, DJ Yella i Arabian Prince, dok su za tekstove pesama bili zaduženi reperi Ice Cube, Easy E, MC Ren i The D.O.C.

Ove numere ne opisuju samo ulično nasilje koje se tada dešavalo u Komptonu, gradiću u Kaliforniji, već su i samo bile njegovi inicajtori - dovodile su do okršaja u okviru tamošnje zajednice, čak i do napada na policiju. Jedna pesma je bila posebno problematična - "Fuck The Police", koja govori o policijskoj brutalnosti i rasnoj diskriminaciji.

Upravo zbog te numere, FBI je reagovao i napisao pismo u kojoj navodi da je pesma ("Fuck The Police") pogrešno predstavila policiju. Grupa N.W.A je tokom vreme sebe nazvala "najopasnijim sastavom na svetu".

Album Album "Straight Outta Compton" Foto: Bojan Šoškić

Iako se album "Straight Outta Compton" slabo emitovao na stanicama van područja Los Anđelesa, stekao je 1989. godine platinumski sertifikat, pošto je prodat u više od miliona primeraka. Krajem osamdesetih grupa N.W.A je polako počela da se osipa, što je dovelo do uspešnih solo karijera nekih od članova ovog sastava, pre svega na Ice Cube-a i Dr. Dre-a.

Gangsta rep album "Straight Outta Compton" je tokom godina unazad više puta remasterizovan, pri čemu su dodate i neke druge pesme. Prvi je rep album koji je primljen u Gremi kuću slavnih, a Kongresna biblioteka Sjedinjenih Američkih Država je uvrstila ovo muzičko ostvarenje u Nacionalni registar.

Ono što treba istaći jeste da je album "Straight Outta Compton" uticao na to da hip-hop Zapadne obale ojača i da izađe iz senke Istočne obale. Kao što je poznato, Njujork je rodno mesto hip-hopa, a sve značajne stvari tokom sedamdesetih i osamdesetih iz tog muzičkog žanra proizilazile su sa istoka Amerike.

Sve do te famozne 1988. godine i pojave albuma "Straight Outta Compton", koji je uneo revoluciju u hip-hopu. I doveo do kreacije subžanra koji sada znamo kao gangsta rep.

Album "Straight Outta Compton" je snimljen i produciran u Studiju audio dostignuća u Torensu u Kaliforniji za 12.000 dolara. Dr. Dre je u intervjuu iz 1993. godine naveo da je policija prišla grupi dok su stajali ispred studija u jesen 1987. godine i zahtevala od njih da kleknu na kolena i pokažu lične karte bez objašnjenja.

Ogorčen iskustvom, Ice Cube je počeo da piše stihove koji će biti deo pesme "Fuck The Police".

Album Album "Straight Outta Compton" Foto: Bojan Šoškić

Novinar časopisa Rolling Stone je 2002. godine je album opisao kao "bombastičnu, kakofonsku vožnju automobilom kroz "izgorele" i "ignorisane" predele Los Anđelesa". Muzički novinar Greg Kot smatra da su zvuci grupe N.W.A.-a "puniji i zabavniji" od sastava Public Enemy.

Poslušajte album "Straight Outta Compton":

Inače, album "Straight Outta Compton"  iz 1988. godine ima 13 pesama, a pored numere "Fuck The Police" izdvajaju se "Straight Outta Compton", "Gangsta Gangsta", kao i "Express Yourself".

Kada je reč o posljednoj navedenoj pesmi ("Express Yourself"), ona govori o konceptu slobodnog izražavanja i ograničenja koja su na repere postavljena radio cenzurom. Pesma je zapažena po tome što uključuje stijhove u kojima se kritikuju drugi reperi što ne psuju kako bi dobili pravo da im se pesme emituju na radiju.

Album Album "Straight Outta Compton" Foto: Bojan Šoškić

Inače, bend Rammstein je ubacio sempl pesme "Express Yourself" u njihov hit "Klavier", koji se nalazi na albumu "Sehnsucht" iz 1997. godine.

Koju pesmu sa albuma "Straight Outta Compton" najviše volite?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA