World Music Balkans konferencija i showcase premijerno predstavljeni u okviru ovogodišnjeg EXIT festivala

World Music Balkans (WOMBA), nova muzička platforma za popularizaciju i izvoz srpske i balkanske muzike u svet, premijerno je i uspešno predstavljena u okviru ovogodišnjeg izdanja EXIT festivala, kroz istoimenu konferenciju i showcase

  • 0
WOMBA konferencija Foto: Lea Bodor

Konferencija je održana od 8. do 10. jula u Wellness & SPA resortu „Fruške terme”, uz prisustvo više od 100 delegata profesionalaca muzičke industrije iz Evrope i sveta, dok je specijalni showcase predstavljen na samom festivalu od 7. do 10. jula, na novoj lokaciji znatno unapređene Exitove Pachamama bine.

WOMBA platforma kreirana je u okviru evropskog projekta MOST – The Bridge for Balkan Music, koji je podržao Program Kreativna Evropa. EXIT fondacija je, uz Hangvető, Piranha Arts (zvanični organizator WOMEX – World Music EXPO), Songlines (vodeći svetski World Music medij) i šest drugih partnera iz Evrope, važan partner muzičkog projekta MOST, sa zajedničkim ciljem povezivanja umetnika, promotera, događaja, izdavačkih kuća i organizacija iz regiona fokusiranih na tradicionalnu muziku Balkana, popularizovanja World Music žanra na ovim prostorima i izvoza srpske i balkanske muzike u svet.

World Music Balkans konferenciju je 8. jula uz reči dobrodošlice otvorio predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović.

-Balkan obiluje brojnim muzičkim talentima, ali nedostaje prateća logistika tog lanca vrednosti muzičke industrije – od menadžmenta, izdavačkih kuća, zastupanja, internacionalizacije. Mi pokušavamo da povežemo ceo region i da se predstavimo kao jedna scena, da brendiramo balkanski zvuk, jer on stvarno ima šta da ponudi. I bez organizovanog napora, već postoje naši brojni izvođači koji su sami uspeli na sirovi talenat da se predstave svetu, a ako se udružimo zajedno, to će biti na mnogo većem nivou - poručio je Petrović.

Ivan Petrović Ivan Petrović/ Foto: Lea Bodor

Ben Mandelson, osnivač najveće svetske World Music konferencije WOMEX, održao je uvodni govor, u kojem je podelio svoja dugogodišnja iskustva i objasnio da je ovaj muzički žanr nastao iz potrebe da se poveže i predstavi tradicionalno muzičko-kulturno nasleđe čovečanstva, otvori prostor za multikulturalnu komunikaciju i podršku nezavisnim i manje zastupljenim izvođačima i umetnicima širom sveta. Učesnici prvog izdanja WOMBA su imali retku privilegiju da lično upoznaju Bena Mendelsona, utemeljivača „world music“ žanra, koji je kao kulturno-marketinški koncept sa grupom saradnika predstavio davne 1987. godine.

Ben Mandelson Ben Mandelson/ Foto: Lea Bodor

„Skriveni i autentični Balkan” bio je prvi panel u okviru WOMBA konferencije, a panelisti Kim Burton, Dragi Šestić i Bojan Đorđević govorili su o tradicionalnoj muzici Balkana koja je još nedovoljno istražena, kao i o muzici u ruralnim sredinama i predgrađima koja nije vidljiva.

-Slušajući pesme, možda nisam uvek razumeo reči, ali sam razumeo zvuk. To je ono što je najbitnije, pogotovo za World Music – neće svako razumeti šta pevamo, ali važno je da osete emocije u našoj muzici - istakao je muzičar Dragi Šestić.

Govornici su zaključili da postoji vokalno i instrumentalno nasleđe na Balkanu kojem je potrebno posvetiti više pažnje i učiniti ga vidljivijim, što se i dešava kroz projekat MOST – The Bridge for Balkan Music i novoosnovanu World Music Balkans muzičku platformu.

Drugi dan konferencije otvoren je panelom „Regionalni razvoj i promovisanje kreativnih industrija“, na kojem su govorili savetnik za kulturne industrije Petar Kovačević, Tanja Miščević i Evisi Kopliku ispred Regional Cooperation Council-a (RCC), kao i relevantni predstavnici zemalja iz regiona – specijalista za kreativne industrije Martin Cuff, izvršna direktorka Vijeća stranih investitora Bosne i Hercegovine Sanja Miovčić, direktor i osnivač Modnog studija Click Nenad Radujević, suosnivačica Ženske privredne komore Albanije Klodiana Ajazi i sekretarka Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije Vida Samardžić. Panelisti su govorili o kreativnim industrijama kao ključnim pokretačima ekonomskog rasta i konkurentnosti, kao i kulturno-turističkog razvoja Zapadnog Balkana i dali preporuke kako podstaći regionalno usklađivanje i postići ekonomsku i socijalnu korist.

WOMBA Showcase Foto: Aleksandra Pešić

Panel Kancelarije za izvoz muzike & Muzike sveta“, koji je moderirao etnomuzikolog Balasz Weyer, pokrenuo je diskusiju o potencijalnim načinima za sistemsku podršku „izvozu“ balkanske muzike u svet.

„Kao većina ljubitelja muzike i većina muzičkih producenta, oduvek sam imao osećaj da je muzika Balkana potcenjena, jer ima veliki broj veoma dobrih muzičara, dosta potencijala, ali manjak infrastrukture i realne podrške. Zbog toga malo njih može da se probije do međunarodnih bina. Čak i oni koji u tome uspevaju, uspevaju zahvaljujući zapadnim agencijama, izdavačkim kućama, tako da se njihovo iskustvo i prihod ne vraćaju u region i ne gradi se regionalna scena“, smatra Balasz.

Predstavnici music export kancelarija Francuske i Estonije su podelili svoja iskustva i dostignuća u plasiranju domaćih muzičkih talenata u svet, koji u slučaju ove dve zemlje imaju brojne sistemske podsticaje, počev od podrške u produkciji, mentoringu i promociji, do subvencionisanja troškova nastupa na showcase festivalima, kao i drugim događajima u inostranstvu.

Završni dan WOMBA konferencije otvoren je panelom „Građenje mostova“, koji je moderirao vlasnik i osnivač MESO Music Events-a Georges Perot, a govornici su bili Login Kočinski, Jake Beaumont - Nesbitt, Leila Chaibeddra i Goran Milošević & Branislav Radojković iz benda Naked, koji je jedan od pobednika na MOST konkursu za Balkan Music Export. Panelisti su ispričali svoja iskustva u sklapanju poslovnih veza i prijateljstava, naglasili važnost i korisnost umrežavanja, održavanja kontakata i rada na projektima koji uključuju više partnera, a okupljeni su potom imali priliku da se bolje upoznaju u okviru Speedmeeting MOST dela konferencije.

WOMBA konferencija zatvorena je panelom „Muzika nove svesnosti stiže!”, koji je održan na Pachamama bini uz zalazak sunca, opuštajuću atmosferu i predivno okruženje. Glavna pitanja ovog panela bila su odakle dolazi muzika nove svesnosti, ko je kreira i kako je slušamo, a o ovim ključnim tačkama razgovarali su umetnici i muzičari Mose, Satori i Laor, osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović i Micky Karlholm.

Specijalno, premijerno izdanje WOMBA Showcase-a na Exitovoj Pachamama bini od 7. do 10. jula publici je pružilo priliku da čuje pobednike MOST konkursa za Balkan Music Export, koji su neverovatnim nastupima i autentičnim zvukom premašili sva očekivanja. Zvezde na ovoj bini bili su srpski bend Naked, duo Daniel Lazar & Almir Mešković, makedonski bend Perija, albanski duo Shkodra Elektronike, bugarska Oratnitza, Flying Nomads i E.U.E.R.P.I. iz iste zemlje, bosansko-hercegovačka Divanhana, hrvatski duo Dina e Mel i srpski umetnik Lenhart Tapes kojem se pridružila vokalistkinja i violinistkinja Tijana Stanković.

Zahvaljujući projektu MOST i WOMBA platformi ove zvezde u usponu dobile su priliku da pokažu izvanredan talenat i predstave svoje umetničko viđenje tradicionalne balkanske muzike u fuziji sa savremenim muzičkim žanrovima na velikom festivalu kao što je EXIT, kao i da se povežu sa uticajnim ljudima iz ove sfere muzičke industrije na samoj WOMBA konferenciji. Njihovo stvaralaštvo značajno je podržati i učiniti još vidljivijim, jer je autentično, tradicionalno, a u isto vreme moderno, i kao takvo može da prikaže muzičku lepotu i kulturu Balkana na svetskom tržištu u najboljem svetlu, a upravo WOMBA konferencija i showcase načinili su značajan prvi korak ka izvozu balkanske muzike u svet.

Pored njih, program Pachamama bine obojile su i meditativne i spiritualne melodije koje su donela vodeća imena muzike nove svesnosti, World Music podžanra u usponu – DJ Mose i Sam Garrett, Laor, Maya Kamaty i Praful.

EXIT i MOST tim se zahvaljuju svim učesnicima WOMBA konferencije i showcase-a na ukazanom poverenju i ličnom doprinosu. WOMBA je u svom premijernom izdanju okupila oko 20 zemalja, ne samo sa Balkana, već i iz drugih krajeva Evrope i sveta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA