Sumirali smo utiske nakon Guče – Takva energija ne postoji nigde

Najveća fešta na Balkanu, Dragačevski sabor trubača u Guči, zasijala je starim sjajem

  • 2
Guča Foto: Aleksandar Dmitrović, Live production

Od 05. do 07. avgusta, varošica u Zapadnoj Srbiji postala je svetski centar trube, kojom je u tri festivalska dana prodefilovalo preko 100 hiljada ljudi sa svih meridijana.

Atmosferi za pamćenje najviše je doprineo bogat muzički program, koji je okupio najeminentnije izvođače, trubačke orkestre i majstore trube, koji su tokom trajanja festivala na najbolji način pokazali svoju vitruoznost, dovodeći publiku u stanje transa. U petak, 05. avgusta programsko razmrdavanje započelo je nastupom Danice Crnogorčević, koja važi za jednog od najpopularnijih izvođača etno i duhovne muzike na ovim prostorima, da bi se još više ubrzalo nastupima dva majstora trube – Dejana Jevđića i Dejana Petrovića Big Band koji su, na oduševljenje publike, brojne domaće i strane hitove zaodenuli u novo ruho i dali im potpuno novu energiju. U ponoć je održan koncert trubačkih orkestara koji su se našli u finalu takmičenja ovogodišnjeg Sabora.

Drugi dan započet je koncertom pobedničkih orkestara prošlogodišnje manifestacije, a nakon toga usledio je koncert Big Band orkestar Radio Televizije Srbije, nadaleko čuven po majstorskoj izvedbi najpoznatijih džez melodija. Bend je osnovan 1954. godine i tokom svog rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja, a na Dragačevskom saboru trubača čak su pojedine narodne pesme, za šta su dobili dug aplauz i glasne ovacije publike. Program je nastavljen nastupom majstora trube i višestruko nagrađivanog izvođača, Dejana Lazarevića, koji je ujedno i bio muzički urednik ovogodišnjeg Sabora. Sledeći nastup bio je rezervisan za šampiona Guče, Ekrema Mamutovića, koji je ostao veran tradicionalnom zvuku ovog podneblja. Već na prve taktove, atmosfera je eksplodirala. DJ i trubači zatvorili su program drugog Saborskog dana.

Poslednji, treći dan manifestacije, počeo je centralnom manifestacijom – finalnim takmičenjem trubačkih orkestara, a proglašenje pobednika usledilo je nakon nastupa Narodnog orkestra RTS sa gostima solistima, Anom Bekutom, Snežanom Radosavljević Cakanom i Snežanom Đurišić, damama koje decenijama slove za najpoznatija imena srpske narodne muzike. Globalno poznati Boban i Marko Marković, krunisani kraljevi i ambasadori Guče, omiljeni kod publike, očekivano su svojim nastupom napravili pometnju i još jednom pokazali zašto uživaju status zvezda ne samo na festivalu trube u Guči, već gde god se pojave. Koncert pobednika 61. izdanja Dragačevskog sabora započet je tačno u ponoć spektakulartnim vatrometom, a njihovim nastupom ovogodišnja manifestacija je i završena.

Pored bogatog muzičkog programa, posetioci su uživali u bogatom kulturno-umetničkim sadržajima, koji su na pravi način predstavili tradiciju i običaje ove srpske varošice.

Organizatori su prevazišli sva očekivanja i pomerili granice u još jednom segmentu – produkciji festivala. Besprekoran zvuk i moderna produkcija koje potpisuje SKYMUSIC, a koji su svojstveni najvećim svetskim muzičkim spektaklima, na zadovoljstvo publike obeležili su sva tri festivalska dana.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SW

    11. avgust 2022 | 14:30

    Velegradske selendre i dodjosi

  • Džoni

    11. avgust 2022 | 20:47

    Drago mi je što postoji takva manifestacija,ako ništa drugo,da kulturni Beograđani malo odu iz grada i uživaju u seljaniji...pardon,zvukovima rodne grude...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA