≫ 

Legendarni Arrested Developement stiže u Beograd

Predstavljajući revolucionare hip-hop kulture, uticali su na pogled i pristup mnogih poznatih bendova, kao što su Black Eyed Peas, Fugees i Outkast

  • 0
Arrested Development

Printskrin: Youtube/Arrested Development

Priznati svetski hip-hop bend i višestruki dobitnik Gremi nagrada Arrested Developement nastupiće 1. septembra na Kalemegdanu u okviru Letnje scene Bitefartcafe kluba, kao deo serijala "Musicology Sessions", najavili su organizatori.

Nakon 11 godina, beogradska publika imaće priliku da prisustvuje nastupu ovog američkog benda, čija muzika prepliće afričke ritmove, bluz, fank, soul, rep i hip-hop.

Predstavljajući revolucionare hip-hop kulture, uticali su na pogled i pristup mnogih poznatih bendova, kao što su Black Eyed Peas, Fugees i Outkast.

U okviru pomenutog serijala nastupiće belgijski muzički sastav "Hooverphonic", ilijanska pop legenda Maria Biondija, kao i "Snarky Puppy.

Džez festival u Kragujevcu od 26. do 28. avgusta

Internacionalni džez festival Kragujevac biće održan od 26. do 28. avgusta u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, najavili su organizatori.

Internacionalni džez festival Kragujevac, već 23 godine donosi džez zvuk pred lokalnu publiku.

Pod sloganom Summer Jaž u prostoru Prve kragujevačke gimnazije, mestu od posebnog kulturno-istorijskog značaja, nastupiće neki od najboljih evropskih džez muzičara.

Ovogodišnje izdanje IJFK-a od 26. do 28. avgusta predstaviće publici savremenu evropsku džez scenu.

Tokom tri dana u Kragujevcu će nastupati muzičari iz Nemačke, Severne Makedonije i Srbije.

Festival će publici predstaviti razne stilove džeza, od klasičnog do fusion, eksperimentalnog, crošovera, etno džeza.

Nastupaju: Miško Plavi Trio, sa Vasilom Hadžimanovim i Miroslavom Tovircem (Srbija), Slatec (Nemačka), Jasna Jovićević Quinary (Srbija), Antonie & Off Ground Ensemble (Severna Makedonija).

Festival je humanitarnog karaktera i prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen za lečenje Ane Miletić, Kragujevčanke obolele od teške bolesti.

U okviru pratećeg programa posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija koje prikazuju džez muzičare i bendove tokom nastupa.

Izložba će biti postavljena u Big Fashion centru Kragujevac od 15. do 25. avgusta, a na otvaranju izložbe 15. avgusta od 18 časova, lokalni muzičari će nastupiti i izvesti slobodnu i popularnu formu džez improvizacije.

Festival savremenog plesa "Tant Platz" u "Fabrici"

Međunarodni festival savremenog plesa Tanz Platz održava se od 31. avusta do 4. septembra 2022. godine, u "Fabrici" Studentskom kulturnom centru u Novom Sadu, najavili su organizatori.

Ovo je šesto izdanje Festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a petodnevni program obuhvatiće plesne performanse i razgovore sa umetnicima, koji dolaze iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila i Srbije.

"Tanz Platz" je manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj plesnoj sceni i tendencije u savremenom plesu.

Nastao je uz podršku evropske plesne platforme Aerowaves, u čijem fokusu su mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje kao i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću.

Aerowaves je mreža plesnih festivala i pozorišta osnovana 1996. godine koju čine 42 eksperta iz područja savremenog plesa iz 33 države Evrope.

Na prvom sastanku u Londonu 1996. godine pristigla su 262 video-zapisa iz 24 zemlje. Od tada započinje prezentacija plesnih izvedbi deset finalista u sklopu Resolution festivala u londonskom pozorištu The Place.

Dvadeset pet godina kasnije, na otvoreni poziv pristiže više od 600 koreografija iz svih delova starog kontinenta, a finalisti, uz sad već tradicionalna izvođenja u Londonu, svoje radove mogu predstaviti i na dodatnih 25 scena širom Evrope.

Toliko je, naime, registovanih partnera unutar platforme koju podr?ava EU od 2014. godine kroz program Kreativna Evropa.

Time je broj mogućih prezentacija unutar Aerowaves mreže u jednoj sezoni dosegao više od 100 izvedbi.

Unutar Aerowaves mreže, svake godine u aprilu, u jednom od evropskih gradova održava se i Spring Forward festival, osnovan 2011. godine, kojem je cilj razvoj boljeg razumevanja i senzibiliteta publike na polju plesne umetnosti.

U sklopu Festivala organizuju se okrugli stolovi na temu savremenog plesnog stvaralaštva, razgovori s publikom i radionice za buduće plesne kritičare.

Rad mreže Aerowaves počiva na uverenju da se mladi plesni umetnici razvijaju u susretu s publikom i umetnicima iz ostalih zemalja.

S druge strane, publika ostaje oplemenjena iskustvom susreta s plesnom umetno?ću koja odiše originalnošću i mladalačkom individualnošću.

Ulaz na sve programe je besplatan. Producent Festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu.

Festival su podržali mreža "Aerowaves", Program Kreativna Evropa Evropske unije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Swedish Arts Council, Kulturradet i EU Japan Fest.

Program će biti realizovan u okviru Kaleidoskopa kulture, programskog luka projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA