≫ 

Željko Lučić uoči spektakla "Opera na vodi": Uloga Rigoleta predstavlja krunu baritonskog opusa

"Uvek je izazov tumačiti ovu ulogu, veoma je kompleksna, teška, višeslojna", rekao je bariton

  • 1
Zeljko Lucic Printskrin: Profimedia/TASS

Četvrto izdanje muzičkog spektakla na otvorenom "Opera na vodi" sa baritonom Željkom Lučićem u naslovnoj ulozi Rigoleta, biće održano u subotu, 10. septembra od 20 sati, na platou iza Geozavoda u Beogradu na vodi, najavila je ekipa ovog projekta.

Jedinstveni muzičko-scenski program besplatan za punliku, biće tako u znaku opere “Rigoleto” Ðuzepea Verdija, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, svetski uspešan umetnik Željko Lučić igraće glavnu ulogu, dok će dirigent biti Dejan Savić u toj klasičnoj operi.

"Ulogu Rigoleta sam izveo oko 200 puta do sada u karijeri i ona predstavlja krunu baritonskog opusa. Uvek je izazov tumačiti ovu ulogu, veoma je kompleksna, teška, višeslojna", ocenio je bariton Lučić, prisutan na mnogim svetskim scenama.

On je naveo da u toj Verdijevoj operi ima malo komedije i tragedije, a da se delo završava tragično, kao i sve opere ovog italijanskog kompozitora.

"Rigoleto je jedan posesivan čovek, otac koji misli da čini sve najbolje za svoju ćerku, a zapravo radi sve suprotno. Opera predstavlja taj odnos oca i ćerke. Radnja je toliko univerzalna, da zaista može da se smesti bilo gde danas, u prošlost, sadašnjost, ali i budućnost", podvukao je Lučić.

U ulozi Rigoleta u istoimenoj operi Đuzepea Verdija srpski operski umetnik će najpre nastupiti u Novom Sadu 7. septembra, na sceni SNP, a čuveni bariton Željko Lučić istakao je da će sada prvi put nastupiti u projektu "Beograd na vodi", na otvorenim, u tako zahtevnom projektu pred beogradskom publikom.

Ipak, poslednjih sezona Lučić često gostuje u prestonici Srbije i "Srpskoj Atini" kada ga zovu da gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu, SNP u Novom Sadu, ili Operi i teatru Madlenianum u Zemunu (nedavno je igrao sa Rumunskom operom).

"Mnogo je godina prošlo od kako sam otišao iz Srbije, i ona se dosta menja, kao i sam Beograd. Vraćao sam se ovde na koncerte po pozivu domaćih pozorišta. Spektakl koji nas čeka je veoma prigodna prilika, prostor je kao amfiteatar. Moja gostovanja su bila učestala u poslednje vreme, što nije slučajno, više je mogućnost mog povratka na ovdašnju scenu, tako da razmatram saradnje i projekte sa Novim Sadom i Beogradom", najavio je Željko Lučić, prisutan na svetskim pozornicama - Metropoliten Opere u Njujorku, Milanske skale, Bečke opere, Kraljevske opere u Londonu.

Željko Lučić Foto; Tanjug/Narodno pozorište/Željko Jovanović

U ansamblu će biti i specijalna gošća, operska umetnica - sopran Alida Berti, koju dovodi Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a nastupiće u ulozi Rigoletove ćerke Ðilde.

Libreto "Rigoleta" je napisao Frančesko Marija Pjave prema drami "Kralj se zabavlja" Viktora Igoa, a radnja je smeštena u grad Mantova i okolinu, u 16. veku.

Praizvedba opere “Rigoleto” odigrana je 11. marta 1851. godine u Veneciji (Italija) u pozorištu “Teatro La Fenice".

Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), smatra da je operi uveliko potreban novi prostor, posebno na otvorenom i podsetio da su tako izveli veliki projekat spektakl "Aida" takođe iz pera Ðuzepea Verdija na Petrovaradinskoj tvrđavi, i publika je bila oduševljena.

"Operska publika itekako postoji, samo je potrebno da se ona organizuje i neguje. Upravo ovakvim događajima kao "Opera na vodi" to ćemo postići. Ovu verziju "Rigoleta" smo postavili 2019. godine, i od tada stalno privlači mladu i novu publiku. Srpsko narodno pozorište kao najstariji profesionalni teatar je najrelevantniji za ovu vrstu umetnosti. Ne bi trebalo da propustite ovaj scensko-muzički spektakl", poručio je upravnik SNP-a.

Aleksandra Kovačević ispred organizacije projekta “Human District”, istakla je koliko im je čast što će upravo tako veliki umetnik Lučić nastupiti 10. septembra u Beogradu na vodi, te da je danas veliki podvig da se tako veliki koncert organizuje, a da bude besplatan za sve posetioce, što je moguće samo uz partnere.

Koncert se realizuje uz pokroviteljstvo BW - Belgrade Waterfront, kompanije Mts, Ministarstva za kulturu i informisanje, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Željko Lučić, bariton iz Zrenjanina od 1993. do 1998. bio je član SNP-a u Novom Sadu, a onda je otišao u angažman Frankfurtske opere.

Željko Lučić Foto; Tanjug/Narodno pozorište/Željko Jovanović

Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u operama Ðuzepea Verdija.

Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993. kao Silvio u Leonkavalovim "Pajacima" u SNP-u, a onda su se nizale uloge u operama: “Ljubavni napitak”, "Lučija od Lamermura", "Travijata” "Faust", "Evgenije Onjegin".

Tokom 1998. Lučić se pridržio spisku glavnih umetnika Frankfurtske opere, gde je ostao sve do 2008. godine i igrao u delima - “Aida”, "Trubadur", "Atila”, "Sicilijansko večernje”, "Bal pod maskama", "Figarova ženidba”, "Manon Lesko", "Boemi", "Adrijana Lekuvrer", "Madam Baterflaj" .

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    7. septembar 2022 | 14:11

    Ko jos peva u predstavi? Zeljko, Italijanka? i ko jos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA