≫ 

U znak sećanja na Slobodana Bobana Petrovića: O njemu će najbolje govoriti sva ona muzika...

...koja je, zahvaljujući entuzijazmu, koji je nosio sa sobom, lepršala etrom još od kultne emisije "Veče uz radio" ili se vrtela na bezbrojnim gramofonima mladalačkih soba

  • 0
Radio Beograd Foto: Shutterstock, Printskrin: Google maps

Sasvim "stidljivo" se pre nekoliko dana pronela vest da je preminuo Slobodan Boban Petrović, jedan od najboljih ton majstora Radio Beograda.

Pisac ovog teksta je uveren da su mnoge stvari na svetu uvezane nekim nama nevidljivim nitima, pa mi tako nije promaklo da je Boban preminuo baš u vreme kada je objavljeno reizdanje legendarnog albuma "Kiselina", Pop mašine.

Kada otvorite luksuzan omot tog reizdanja ugledaćete fotografiju, na kojoj je sa jedne strane za miks pultom tonskog studija upravo Boban, a sa druge, Zoran, Robi, Bata i Sloba Marković.

Takođe, interesantan detalj je u činjenici da se na miks pultu vidi i par ruku za koje se ne može zaključiti čije su, pa sam od Nemečeka doznao da su time hteli napraviti malu nedoumicu tako što se Vojislav Koki Đukić iz grupe S vremena na vreme u trenutku fotografisanja sakrio iza miks pulta izbacivši ispred samo ruke.

Te fotografije nema na originalnom izdanju "Kiseline" iz 1973. godine i zbog toga sam je dugo razgledao.

Ne znam zašto, ali odnekud me je privlačila ta u trenu zabeležena prošlost, ovekovečena objektivom Jugoslava Vlahovića.

Možda zato što je ona i nedostajala svih ovih pet decenija, koliko imam LP "Kiselina" u svojoj kolekciji.

Možda i zbog toga što je na njoj na neki način, sadržano toliko romantizma koji smo nakon svih godina koje proleteše mimo nas, nevoljno sakrili u najdublje ladice naših duša.

A možda i zato što je time ispravljena jedna nepravda.

Jer u vreme snimanja "Kiseline", niko od tonaca se nije smeo prihvatiti tog zadatka.

Niko, izuzev Petrovića.

Pop mašina je nudila nešto sasvim novo, novi zvuk, novi pristup, u rasponu od sanjivih balada do žestokih rifova.

A to je mnogima bio potpuno nepoznat teren.

No nije Boban utkao svoju dušu i znanje samo u tu ploču.

Na mnogim važnim albumima našeg muzičkog Olimpa nalazi se njegovo ime:

Trio DAG, KIM Band, VIA Talas, Tunel, 7 Mladih, Senka i Zafir, YU grupa, Marković-Gut Sextet, Slađana Milošević, Laza Ristovski, Lala Kovačev Group, Oliver Mandić, Boba Stefanović, Kozmetika, Kolibri, Dragan Stojnić, Grupa Ognjeni Vuk, Peđa D'Boy Bend, Vladimir Furduj Furda, Vatreni poljubac, Jovan Maljoković Sextet, Boris i Noćna straža, Belgrade Strings...

Naravno da ne mogu pobrojati sve one sa kojima je sarađivao, ali nije mi to ni bio cilj.

Čak ako bacite makar i letimičan pogled na sva ova imena, biće vam odmah jasno koliko su to žanrovski različiti izvođači.

I koliko je umešnosti i znanja bilo potrebno da se uhvati sve ono što su zamislili i što su želeli utisnuti u rilnama koje nosi vinil.

A kada su nesrećne devedesete uveliko zakucale na vrata već posvađanih balkanskih plemena, Boban je, kao i mnogi drugi koji su shvatili svu besmislenost tih "novih vrednosti" koje su metastazirale sa državnih i ostalih televizija, spakovao kofere i otišao u Ameriku.

I tu već dolazi do izražaja ono - možete mi oduzeti sve, ali znanje nikada.

Tek u našoj prepisci i razgovorima Boban bi mi ponekad iznosio šta trenutno radi, pa sam tako i saznao da je uposlen u firmi SE Systems.

Takođe, sa ponosom mi je pominjao "MerleFest" na kome je radio tzv. "HillSide" stage FOH, koristeći najsavremenija audio dostignuća, iako je tada već bio u penziji. Kompaniji SE Systems u kojoj je radio, 2007. godine dodeljena je od strane "Mix magazina, koji slovi kao vodeći svetski časopis u industriji profesionalnih snimanja i proizvodnje zvuka, sa sedištem u Americi i koji se distribuira u čak devedeset četiri zemlje, nagrada "Tec Award" za tehničku izvrsnost i kreativnost, kao najboljoj touring kompaniji u Americi te godine.

I ko zna šta bih još doznao u našoj prepisci, ili u Svračkovcima kod Gornjeg Milanovaca, odakle su njegovi preci i gde je imao malu kuću, ali izgleda da će od sada o svemu tome najbolje govoriti sva ona muzika koja je, zahvaljujući entuzijazmu koji je nosio sa sobom, lepršala etrom još od kultne emisije "Veče uz radio", ili se vrtela na bezbrojnim gramofonima mladalačkih soba.

A Boban će verovatno negde gore hvatati zvuke dubokog svemira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA