Preminuo muzičar Fero Sanders: Bio je dobitnik Gremija, sarađivao je sa Koltrejnom i ostalim džez legendama

Tokom 1960-ih, Sanders je provodio vreme sa legendom džeza Džonom Koltrejnom i njegovim bendom u Njujorku

  • 0
Pharoah Sanders Foto: Profimedia/Wieslaw Jarek / Alamy / Alamy

Poznati muzičar Fero Sanders preminuo u 82. godini. Ovu informaciju potvrdila je njegova izdavačka kuća Luaka Bop.

- Užasnuti smo što objavljujemo da je Fero Sanders preminuo. Umro je mirno okružen svojom voljenom porodicom i prijateljima u Los Anđelesu. Uvek i zauvek najlepše ljudsko biće, neka počiva u miru - navodi se u objavi.

Rođen u Litl Roku u Arkanzasu, legendarni saksofonista je odrastao u saradnji sa nekim od najvećih saksofonista iz San Franciska, uključujući Djuija Redmana i Sonija Simonsa.

Tokom 1960-ih, Sanders je provodio vreme sa legendom džeza Džonom Koltrejnom i njegovim bendom u Njujorku, a muzika grupe je bila revolucionarna.

- Koltrejnovi ansambli sa Sandersom bili su neki od najkontroverznijih u istoriji džeza. Njihova muzika predstavlja skoro potpuno napuštanje tradicionalnih koncepata džeza, poput svinga i funkcionalne harmonije, u korist prepune, nepravilno strukturirane, organske mešavine zvuka radi zvuka - navodi se na sajtu Sandersa.

Nakon Koltrejnove smrti 1967. godine, Sanders je nastavio da stvara sopstvenu muziku. Svoje najpoznatije delo "Karma" objavio je 1969. godine. Album je poslužio kao pionir duhovnog džez stila i sadržao je jednu od njegovih najpoznatijih pesama, "The Creator Has a Master Plan".

Sanders je nastavio da pušta muziku tokom 1970-ih i 80-ih, osvojivši nagradu Gremi 1989. za najbolju džez instrumentalnu izvedbu za zajednički album „Bluz za Koltrejna: Omaž Džonu Koltrejnu“.

Muzičar se 2021. godine  vratio u studio da snimi svoj poslednji album, "Promises", u saradnji sa producentom elektronske muzike Floating Points i Londonskim simfonijskim orkestrom, piše People.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA