≫ 

Zavodljivo... Kao Muzika: BEMUS najavio ovogodišnje zvezde, među njima Stefan Milenković i Ivo Pogorelić

"Zavodljivo... Kao Muzika!"

  • 0
bemus

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Festival Beogradsake muzičke svečanosti - BEMUS po 54. put će biti održan od 1. do 15. novembra, gde će nastupati i čuveni pijanista Ivo Pogorelić, najavili su iz direkcije Festivala, dok će velški bas-bariton Brin Terfel, najavila je danas direkcija u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Ove godine slogan značajnog muzičkog festivala glasi "Zavodljivo... Kao Muzika!".

bemus

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

U susretu sa medijima danas je predstavljeno svih 13 koncerta koji će biti izvedeni u četiri prostora - na Kolarcu, u Sali Beogradske filharmonije, u Župi uznesenja Blažene Ðevice Marije i u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila.

Festival klasične muzike će biti realizovan u organizaciji Centra beogradskih festivala - Cebef.

Istaknuti dirigent i pedagog Bojan Suđić, ovde kao umetnički direktor BEMUS-a, izjavio je u susretu sa medijima da je ovaj festival imao eminentan status od kada je osnovan pre više od pola veka na prostoru bivše Jugoslavije, što se moglo videti već na prvom izdanju.

Suđić je podsetio da se onda Bemus od 2000. godine našao ipak u nezgodnoj situaciji, jer su budžeti bivali sve manji, ali je dodao da su kasnije, posebno poslednjih godina, evidentno veća ulaganja.

bemus

Bojan Suđić / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ove godine je znatno bolja situacija sa budžetom, što je dobar put za Bemus da dosegne neophodan nivo, da bude tamo gde bi trebalo. Razne vanredne situacije su obeležile Bemus, kao što je i korona, a opet uvek je opstajao - izjavio je Bojan Suđić.

Umetnički direktor je napomenuo da festival predstavlja promociju domaćih muzičara - umetnika i program značajnih inostranih imena.

Poznati bas-bariton Brin Terfel iz Velsa, jedno od najvećih svetskih imena će 1. novembra otvoriti 54. Bemus u Kolarčevoj zadužbini, a na pozornici će mu se pridružitri srpska koleginica - sopran Sofija Petrović, koja je nastupala na važnim scenama sveta kao što je Pariska Opera.

Sa njih dvoje solista na koncertu pesama i arija nastupiće upravo dirigent Bojan Suđić i Festivalski orkestar "Virtuozi".

Sledeće veče 2. novembra obeležiće Rumunski nacionalni Kamerni hor “Madrigal - Marin Konstantin” takođe na Koloarcu koji će predstaviti muziku renesanse i savremenu horsku muziku.

Violončelista Nemanja Stanković nastupiće 3. novembra u Sali Beogradske filharmonije, a na klaviru gostuje italijanski pijanista Marino Formenti rodom iz Milana.

- Želeli smo da pružimo jedan zanimljiviji, atraktivniji i pristupačniji program široj publici, posebno mladima, da ne sviramo samo standardnu klasiku - najavio je Stranković.

Tandem muzičara će izvesti program kompozicija Roberta Šumana i Johana Bramsa, kao i Arva Perta, Bele Bartoka, Rodiona Konstantinoviča Ščedrina, Antona Veberna.

Nemanja Stanković je i najsvežiji dobitnik prestižne nagrade “Aleksandar Pavlović” koja će mu biti dodeljena sutra na 31. Tribini komozitora u Studentskom kulturnom centru.

- Nagrada se dodeljuje za mladog umetnika, što je lepo, mada ne smatram sebe više mladim, ipak sam prešao 30 godina. Zaista je velika čast, kao što mi znači i da budem u centru ovakvih događaja kakav je BEMUS, na kome sam odrastao, za poslednjih 15 godina koliko živim u Beogradu - istakao je talentovani violončelista.

Subota, 4. novembra je rezervisana za Simfonijski orkestar RTS-a na Kolarcu, gde će nastupati dirigent Manuel Lopez Gomez iz Južne Amerike, diplomac sa Venecuele, i solistkinja na violini - Bomsori Kim iz Južne Koreje, sa velikim iskustvom u resitalima, na solo koncertima uz velike dirigente i svetske orkestre.

Na programu će biti kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog, Antona Dvoržaka i Maksa Bruha.

Novosadski kamerni ansambl sa programom dela Riharda Štrausa, Fransisa Pulanka i Andreja Rubcova imaće koncert 6. novembra u sali Beogradske filharmonije.

Veliki hrvatski umetnik, vanserijski pijanista i ogromna zvezda bivše Jugoslavije - Ivo Pogorelić će održati solo koncert 7. novembra u Kolarčevoj zadužbini sa odabranim kompozicijama poljskog genija Frederika Šopena.

Pogorelić je proteklih sezona (2019) imao naravno uvek rasprodate koncerte na Kolarcu, a pre godinu dana (2021) i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Hor RTS imaće svoje veče 9. novembra u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila uz dirigenta Bojana Suđića, sa delima ruskog kompozitora Alfreda Garijeviča Šnitkea.

Umetnik na violini Gordan Nikolić održaće solo koncert 10. novembra sa delima Johana Sebastijana Baha u Župi uznesenja Blažene đevice Marije.

Vojvođanski simfonijski orkestar sa uvek energičnim i strastvenim dirigentom Aleksandrom Markovićem, obećava pravi spektakl 12. novembra na Kolarcu, kada će pevati slavni solisti - nemački sopran Majda Hundeling i češki tenor Jan Vacik sa operskim fragmentima - arijama Riharda Štrausa i Aleksandera Skrjabina.

Neobičan gudački kvartet “Difrakcije” predstaviće se 13. novembra u Beogradskoj filharmoniji putem kompozicija jugoslovenske i srpske autorke Ludmile Frajt (1919-1999) i muzičara Petra Ozgijana (1932-1979) rodom iz Dubrovnika, diplomca sa FMU u Beogradu.

Slavni argentinski kompozitor i umetnik tanga Astor Pjacola (1921-1992), biće "prisutan" sa svojim delima 14. novembra na koncertu slovenačkog muzičara Marka Hatlaka iz Ljubljane i sastava "Funtango", na sceni Beogradske filharmonije.

Naš i svetski slavan violinista Stefan Milenković često u svojim programima koncerata svira upravo Pjacolu sa velikim zadovoljstvom.

Za sam kraj 54. BEMUS-a, 15. novembra će biti održan koncert Festivalskog orkestra "Virtuozi", kao i na otvaranju, ponovo uz dirigenta Bojana Suđića, dok će za klavirom biti Martin Garsija Garsija iz Španije, sa kompozicijama Ludviga van Betovena i Frederika Šopena.

Nataša Mihailović Vacić, novi sekretar za kulturu Grada Beograda, istakla je da su u potpunosti spremni za 54. izdanje BEMUS-a, te da je njena institucija izdvojila 25 miliona dinara za programe, dok je Ministarstvo kulture i informisanja uložilo 3,5 miliona dinara.

Beogradske muzičke svečanosti - Bemus, osnovane 1969. godine, predstavljaju najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji i jedan od najprepoznatljivijih festivala umetničke muzike u Jugoistočnoj Evropi, uživajući status kulturne manifestacije od posebnog značaja za Beograd.

- Dugo se postavjalo pitanje da li BEMUS treba da buide festival savremene muzike, da li da bude usmeren kao određenom žanru, ali ja se sa tim nisam slagao. Smatram da festival mora da bude otvoren za sve, bez ograničavanja. Verujem da ćete uživati u svim koncertima 54. Bemusa - zaključio je Suđić.

Na konferenciji su se kratko obratili i Damir Handanović, direktor Cebefa, kao i Jelena Janković ispred organizacije Beguš.

bemus

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podsetimo, kroz istoriju, Beograd uz BEMUS je ugostio neke od najpoznatijih ansambala našeg vremena kao što su: Bečka filharmonija, Njujorška filharmonija, Kraljevski Konserthebau orkestar, Berlinska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta, Minhenska filharmonija, RAI Orkestar iz Torina, Gidon Kremer i Kremerata Baltika, Kamerata Salcburg, Il Ðardino Armoniko, Pekinška opera, Kvartet Kronos, Balet Morisa Bežara iz Lozane, Balet Borisa Ejfmana.

Od solista i dirigenata izdvajaju se neki od najznačajnijih muzičara 20. i 21. veka - Herbert fon Karajan, Evgenij Svetlanov, Marta Argerič, Henrik Šering, Jozef Krips, Zubin Mehta, Nelson Freire, Leonid Kogan, Alan Gilbert, Stiven Kovačević, Žan-Iv Tibode, Miša Majski, Elizabet Leonskaja, Maksim Vengerov, Džulijan Rahlin, Leonidas Kavakos i drugi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA