≫ 

Gostovanje Filharmonije Republike Severne Makedonije na Kolarcu

Otvoreni Balkan na polju simfonijske muzike

  • 0
Makedonska filharmonija Foto Maja Argakijeva

Beogradska filharmonija najavljuje gostovanje Filharmonije Republike Severne Makedonije, 14. oktobra na Kolarcu od 20 časova. Dirigent Gabrijel Bebešelea predvodi orkestar u izvođenju atraktivnog programa, a ljubitelji gitare posebno će uživati u nastupu virtuoza Rafaela Agirea i čuvenom koncertu „Aranhuez“. Gostovanje orkestra iz Skoplja otvara kulturnu razmenu u okviru inicijative Otvoreni Balkan na polju simfonijske muzike.

Filharmonija Republike Severne Makedonije svojim inovativnim i kreativnim repertoarom u skladu sa tradicionalnim muzičkim vrednostima, intenzivno privlači publiku, posebno nove generacije slušalaca. Tako će beogradska publika imati priliku da uživa u zanimljivoj kombinaciji savremenih dela kao i najpopularnijih kompozicija svetske muzičke literature.

Hit klasične muzike i najizvođenija kompozicija za gitaru, Koncert „Aranhuez“, izvodi solista Rafael Agire čija interpretacija ovog dela ima milionske preglede na internetu. Gitarista je stekao svetsku slavu zahvaljujući impresivnoj virtuoznosti, a njegov izuzetno raznoliki repertoar odveo ga je u čak 39 zemalja širom sveta. Svoju izvanrednu karijeru otpočeo je osvajanjem trinaest prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, a danas je jedan od najslavnijih svetskih gitarista koji redovno nastupa u prestižnim salama i dvoranama. Karnegi hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, bečki Koncerthaus, sala Čajkovski u Moskvi, Elbfilharmoniја u Hamburgu, samo su neke od njih.

Atraktivan repertoar otvara „Pijani ples - Pajduško“, savremenog kompozitora Sonija Petrovskog, a kruniše „Patetična“ simfonija Čajkovskog, pod palicom Gabrijela Bebešelee, glavnog dirigenta Državnog filharmonijskog orkestra Transilvanija. Danas ima status nove zvezde u brzom usponu, a nedavna gostovanja uključuju nastupe u bečkom Muzikferajnu, Kadogan Holu u London, Koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi i sali Santa Ćećilija u Rimu, kao i sa orkestrima kao što su Kraljevska filharmonija, Državni akademski simfonijski orkestar Rusije Jevgenij Svetlanov.

Koncert Filharmonije Republike Severne Makedonije organizovan je u saradnji sa Beogradskom filharmonijom u okviru regionalne saradnje Otvoreni Balkan. Ulaznice su u prodaji na blagajni Beogradska filharmonije kao i onlajn.

Gabrijel Felc zajedno sa Filharmonijom vodi publiku u Berlin

Prvi koncert šefa-dirigenta Gabrijela Felca u novoj filharmonijskoj sezoni, zakazan je za petak, 7. oktobra (Kolarac, 20h) i repertoarom vodi publiku u Berlin. Kao solista sa Filharmonijom nastupa njen član Nenad Janković, koji ovim koncertom obeležava trideset godina rada u Beogradskoj filharmoniji izvođenjem Veberovog Koncerta za fagot i orkestar.

Rođeni Berlinac, šef-dirigent Gabrijel Felc, publici će dočarati atmosferu istoimenog grada, najpre uvertirom za prvu nemačku romantičarsku operu Čarobni strelac, K. M. fon Vebera. Njena premijera je bila u Berlinu 1821. godine posle koje je postala najomilјenija nemačka opera toga doba, a delo je postavlјeno u velikom broju teatara širom Evrope i kompozitoru donelo internacionalni uspeh.

Zvezda večeri će biti filharmoničar Nenad Janković koji će u Koncertu za fagot i orkestar u Ef-duru prikazati virtuoznost i zabavnost ovog instrumenta. Ovim koncertom, fagotista obeležava trostruki jubilej - 30 godina od prvog solističkog nastupa sa orkestrom, svoju 30. filharmonijsku sezonu i 20 godina na poziciji prvog fagota.

Nenad je u Filharmoniju došao sa samo 17 godina:

“Dve trećine svoga života sam proveo u Beogradskoj filharmoniji i još uvek se nisam umorio. Ovaj orkestar je oduvek bio moj prvi san i želja, a već trideset godina je to moja druga kuća. Kolege su mi kao druga porodica, pogotovo moja grupa fagotista sa kojima imam zaista poseban odnos. Za ove tri decenije u Filharmoniji imao sam priliku da sarađujem sa vrhunskim dirigentima i muzičarima, a sada ću prvi put kao solista nastupiti pod upravom našeg šefa-dirigenta Gabrijela Felca, sa kojim sam u sigurnim rukama”, kaže Janković.

Koncert zaokružuje Šubertova Velika simfonija u Ce-duru, za koju je inicijalna inspiracija bila Deveta simfonija Betovena. Njenu opsežnost i dubinu je Šubert pokušao da dosegne svojim delom, a danas se Velika simfonija smatra izvođačkim izazovom zbog svoje dužine i interpretacijskih zahteva koje će pokazati filharmoničari u petak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA