≫ 

Bio je muzički nepismen, ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Činjenjice o legendarnom Ediju Van Hejlenu

Bio je zaljubljenik u klasičnu muziku, a svoju prvu ženu je upoznao na koncertu njegovog benda

  • 2
Eddie Van Halen

Foto: Tanjug/AP

Prošlo je dve godine otkako je preminuo legendarni Edi Van Hejlen (1955-2020). Da je bio fantastičan muzičar, svedoče i izjave brojnih njegovih kolega. Brajan Mej, gitarista grupe Queen, je u jednom intervjuu naveo da niko ne može da se poredi sa Van Hejlenom.

- Bio je najveći. Niko nije mogao da se poredi sa njim. Neće biti nikada niko kao on - rekao je Mej,

Edi je bio veliki uzor i grupi Red Hot Chili Peppers, koja je mu je posvetila pesmu "Eddie".

- Ponekad ne shvatamo koliko smo duboko pogođeni i povezani sa umetnicima sve do dana kada oni umru. Edi Van Hejlen je bio jedinstven... Na kraju, naša pesma traži da se Edija ne sećate po smrti, već po tome što je živeo svoj najluđi san - naveli su popularni Pepersi.

Edi Van Hejlen je bio poštovan muzičar i van rokenrol sveta. Gitarista grupe Van Halen je tako svirao u velikom hitu Majkla Džeksona "Beat It".

Za Edijev "izlet" u pesmi Majkla Džeksona niko nije znao u grupi Van Halen, honorar za njegovu gitarsku bravuru bio je - šest piva.

Van Hejlen je inače rodom iz Amsterdama, a ono što zanimljivo jeste da je bio muzički nepismen. Tačnije, nije znao da "čita" muziku po notama.

U intervjuu za Esquire 2012, Edi je priznao ovu činjenicu. "Išao sam u Gradski koledž u Pasadeni, juniorski koledž, samo zbog muzike. Ali nikada nisam naučio da čitam (muziku). Za komponovanje i aranžiranje, knjiga Henrija Manćinija je bila Biblija. I nikad ga nisam proиitao, naravno.", rekao je Van Hejlen.

Eddie Van Halen

Edi van Hejlen / Foto: Profimedia

Edi je umesto toga tvrdio da je gledao prste svojih instruktora i da ima "dobre uši" za hvatanje suptilnosti muzike. Oponašao bi ih i improvizovao na recitalima i takmičenjima na kojima bi često pobeđivao. Školovao ga je i litvanski horski majstor Stasis Kalvaitis u mladosti. U svakom slučaju, Edi je improvizovao i to mu je išlo celog života.

Inače, Edi je svog sina Volfganga, koji je danas uspešan muzičar, po Volfgangu Amadeusu Mocartu. (Edi i njegov brat Aleks) Van Hejlenovi su odrasli u domaćinstvu gde je muzika bila važna stvar i njihov otac Jan je obezbedio da se sluša klasična muzika, koja je uključivala izlaganje dečaka Mocartovom radu. Zanimljivo je da je Edovom puno ime Edvard Lodevajk Van Hejlen. Njegovo srednje ime je dato u čast Ludviga Van Betovena, pošto je Lodevajk holandska verzija nemačkog imena Ludvig.

Edi je tako uvek bio vezan za klasičnu muziku.

Van Hejlen je svoju prvu suprugu, Valeri Bertineli, upoznao upravo na koncertu grupe Van Halen, koji je bio u Lujzijani. Valeri nije bila velika obožavateljka benda, a na nastup ju je doveo njen brat Patrik.

Na Edija je naletela u bekstejdžu gde je svirao gitaru, a onda se rodila ljubav na prvi pogled.

- Pogledala sam ga i on me je pogledao i to je bilo to. Srce mi se istopilo - rekla je svojevremeno Valeri, koja je u braku sa Edijem bila do 2007. godine, kada su se razveli.

Grupa Van Halen drži rekord za najplaćeniji singl nastup benda u Ginisovoj knjizi rekorda. Bend se 1983. pojavio na Američkom festivalu 90 minuta, a njihova svirka je koštala tada zapanjujućih 1,5 miliona dolara.

Vrhunski su bili plaćeni, i to više od Dejvida Bouvija, Stivi Niks, grupa The Clash i U2.

Edi Van Hejlen je tokom borbe sa rakom jezika izgubio trećinu jezika. Za to je okrivio metalne trzalice koje je koristio.

- Koristio sam metalne trzalice – mesingane i bakarne – koje sam uvek držao u ustima, baš na mestu gde sam dobio rak jezika. Pušio sam i drogirao se i mnogo svega. Ali u isto vreme, pluča su mi potpuno čista. Ovo je samo moja teorija, ali doktori kažu da je to moguće."

U svakom slučaju, gubitak trećine jezika nikada nije uticao na njega muzički.

Što se tiče hitova, pesma "Jump" je jedina bila na prvom mestu američke liste, piše listverse.com.

Video: Noć puna emocija i uživanja: Manu Čao priredio novi koncert za pamćenje u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van halen je bio legenda za svoje vreme.

    6. oktobar 2022 | 19:29

    Imao je dobru karijeru. I mnogi su voleli njegove pesme. Obelezio je jedno vreme koje se nikad nece vratiti. Bila su to zlatna vremena, muzika je bila jaca od politike i mrznje. Povezala je milione ljudi u simfoniji mira.

  • Drazen

    8. oktobar 2022 | 07:41

    NAJVECI...NAJBOLJI...NAJGENIJALNIJI GITARISTA IKADA...KOMPLETAN UMETNIK...MUZICAR...GENIJE...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA