≫ 

Vedran Božić je svirao zajedno sa Hendriksom: Opisao je i kako je došlo do druženja sa Džimijem

- U jednom klubu našli dosta dobru gažu. Imali smo sreće da smo u njemu upoznali Hendriksa, ali i stotine poznatih muzičar - rekao je Božić

  • 0
Vedran Božić

Printskrin: YouTube

Vedran Božić važi za jednog od najboljih gitarista bivše Jugoslavije, a pre jedno 6 godina dao je intervju za Nacional, gde je pričao i o druženju sa Džimijem Hendriksom u Nemačkoj.

Njih dvojica su čak i zajedno svirali. Vedran je u intervjuu opisao je i kako je došlo do druženja sa Džimijem

- U jednom klubu našli dosta dobru gažu. Imali smo sreće da smo u njemu upoznali Hendriksa, ali i stotine poznatih muzičara, od Litl Ričarda i The 5th Dimension, do Tonija Džoa Vajta i Džoa Teksa… Bila je velika slučajnost da baš on dođe u klub u kojem smo svirali. Bio je specifičan po tome što je radio do kasno u noć. Zato su svi muzičari poslie svirke dolazili tamo jer u to doba noći nigde drugde nisu mogli izaći.

Svi smo bili kao velika porodica, svirali, imali sessione, razgovarali. Najbolje vreme bilo je od tri do pet ujutro. Slučajno se desilo to da smo svirali u tom klubu baš taj mesec kada je on imao koncert u Nemačkoj. Hendriks je posle svog koncerta izašao napolje da se malo ohladi. Tada je bio s jednom našom prijateljicom koja je stanovala na istom spratu našeg hotela. Nakon tog susreta dva dana smo se družili s njim jer joj se uselio u apartman. Sve slobodno vreme koje smo imali, provodili smo s njim - rekao je Božić i objasnio da on i drugi muzičari nikada nisu svirali tako naporno kao tih dana.

Nastupali su od pet sati poslepodne pa do pet sati ujutro drugoga dana.

- Rikneš nakon tri, četiri dana i misliš da ćeš umreti, ali kada to prođe, shvatiš da si upao u novu ligu - rekao je Božić kojem su prvi susret s Hendriksom i druženje s njim ostali u trajnom sećanju.

- Mi smo uglavnom svirali njegove stvari. To je bila baš glupa situacija. On sedi u klubu, a mi sviramo njegove pesme. Kako smo imali prilike upoznati se jer je bio u društvu naše prijateljice, pozvali smo ga da nam se pridruži. Zajedno smo odsvirali "Hej Joe", "Red House", "Foxy Lady" i još neke pesme. On je svirao, a ja sam lebdio negde uz njega jer mi je to sve bilo kao u snu - otkrio je Božić za Nacional.

Hendriksa, koji je u to vrijeme bio na predzadnjoj turneji, opisao je kao vrlo ugodnu osobu. S obzirom na to da im je u to vreme upravo Hendriksbio najveći idol, nije im bilo na kraj pameti da će se imati priliku s njim družiti.

- Upijali smo njegove reči. Bio je vrlo skroman, ali uvek u centru pažnje. Nenametljiv i dosta sitan. Imao je velike bademaste oči zbog kojih je dobro prolazio s curama. Zapravo je bio jako zgodan frajer - seća se u razgovoru za Nacional Božić.

Jimi Hendrix, Džimi Hendriks

Foto: Profimedia/AFP

 

Dobro se seća jedne ideje o kojoj je pričao s Hendriksom, koja se kasnije i ostvarila.

- On je bio dužan za diskografsku kuću da snimi još jedan album. Ona je otkupila njegov stari dug koji je imao prema pređašnjim diskografima iz Njujorka, za koje je snimao kao studijski muzičar. S njima je imao ugovor koji je smatrao više prijateljskim dogovorom, ali kada se proslavio, onda su mu ti diskografi seli na leđa. On se pokušavao da se nagodi pa je još nešto snimao za njih, ali nikada to nije bilo dovoljno.

Tada je ta jedna velika kompanija njegov dug otkupila od male i zauzvrat je trebao snimiti jedan album. Kada bi to napravio, rešio bi se tog duga. On je hteo da se grupa zove Band of Gypsys. Tokom tih nekoliko dana druženja često nam je pričao o slobodi. O slobodi mišljenja, kretanja, stvaranja, nagovarajući nas da se mi nazovemo Band Of Gypsys - rekao je Božić.

Godinu dana kasnije Hendriks je okupio grupu Band of Gypsys u kojoj su svirali samo afroamerički muzičari.

- Ja sam tada za njega bio potpuno nespreman. Da čovek može znati da će mu se takvo što dogoditi u životu, pa da se barem može srediti i pripremiti te onda barem profitirati od toga. Međutim, mi smo uleteli u to druženje kao grlom u jagode. Bilo je to do daske uzbudljivo iskustvo. Kao kada si zaljubljen pa lupetaš gluposti i sam se sebi kasnije čudiš - setio se Božić tih dana, a otkrio je da se Hendrix divio njegovoj gitari Gibson 335 jer je bila dvostruko skuplja od njegove.

(Telegraf.rs/izvor: Naciona.hr/Dubravko Jagatić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA