Ljubljanski institut: Rušenjem Belinskog zida počeo pad SSSR i kraj Jugoslavije

Autor analize navodi da je urušavanje SSSR-a značilo gubitak geopolitičke važnosti nesvrstane, svetski ugledne Jugoslavije

Komentari

 • zena-majka

  - Narod Jugoslavije je jedan od retkih evropskih naroda koji se odlučno suprotstavio fašizmu u krvavoj borbi, i to platio izuzetno visokom cenom od 12 odsto svog stanovništva u 4 godine rata. To je bio pretežak teret na plećima male zemlje kojoj je zapao golem zadatak - da vrati neodgovornu Evropu u ravnotežu, ističe Bajrektarević. Bajrektarevicu, kad pisete o NOR-u onda pisite istinu, srpski narod se jedini suprostavio fasistickoj Nemackoj 1941, drugi narodi su stidljivo i pojedinacno prilazili partizanima a kraljeva vojska se raspala prvog dana. Slovenci, hrvati, muslimani, albanci su istog dana napustili kraljevu vojsku i pristupili trecem rajhu, Hitlerove trupe ste docekivali cvecem. Vecina vas pristupila je partizanima krajem 1944 kad je vec bilo jasno da ce treci rajh izgubti. Sad svojatate i herojstvo i zrtve a Srbe satanizujete jer neznate kako bi drugacije sebe jednom u postojanosti prikazali kao ztve svi od slovenaca, hrvata, muslimana do albanaca. Sramota. Od tih 12 % zrtava Srbi cine 70% . Zato ste olako i razbili drzavu za koju niste masovno ginuli.

  • Tika

   @zena-majka

   Pa od najmnogobrojnijeg naroda se I ocekuje da da najveci doprinos zajednickoj borbi. Ne mozes ocekivati da neka mala nacionalna manjine da bude nosilac borbe. Ako nekog interesuju brojke onda I to treba neko naucno da obradi da se izbegnu manipulacije. Odlican rad Barjaktarevica.

 • Jova

  Odlican I sveobuhvatan komentar bez navijanja.

  • Мислите?

   @Jova

   Управо су словенци још '88, перфидно, преко листа "Младина" почели разарање Југославије, а сада увиђају колико је била добра.Нешто ту не штима.

 • joakim

  Da su SSSR i yu valjale ostale bih.Bilo je dobro za komuniste i yu mostalgicare.

  • Brcko

   @joakim

   Ostale "bih", da ih nije strana agentura preko domaćih plaćenika razarala iznutra.

  • Bole

   @joakim

   Za SSSR ne tvrdim ali ovde sam ziveo pa mogu da kazem. . Lako je uporediti ovo danas I ono nekad. Bilo je mnogo bolje nekad.

 • BOSNA

  I sta ste Janezi dobili od toga, milionere lipine i jad i bijedu kao i ostali. bonita slucajne drzavice koje se nevide iz kredita koje ni pra generacije nemogu vratit.

  • Lala

   @BOSNA

   Svida mi se ovaj naucni rad Slovenca bosanskog porekla. Napreduju bosanci sve bise do visokih naucnih polozaja u Sloveniji. Cestitam na radu I upornosti.

 • J....

  M9ja pokojna zaova je tada rekla ovo nista ne valja za nas.na zalost bila je u pravu

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima