Počele probe za predstavu "Beli bubrezi" u Ateljeu 212

Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu

  • 0
Beli bubrezi predstava proba Probe za predstavu "Beli bubrezi" / Foto: Promo/Atelje 212

Počele su probe za predstavu "Beli bubrezi", po tekstu Vedrane Klepice, a u režiji Isidore Goncić, na Sceni "Petar Kralj" u Ateljeu 212 u Beogradu.

"Beli bubrezi" (u originalu "Bijeli bubrezi") je savremeni dramski tekst sve uspešnije hrvatske književnice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

"Beli bubrezi" su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulurni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

Autorka u ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoar Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozoritšu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom "Ćelava pevačica" na sceni Petar Kralj.

Beli bubrezi predstava proba Probe za predstavu "Beli bubrezi" / Foto: Promo/Atelje 212

Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. Dosad su izvedene njene drame: J.A.T.O, Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Uputstva za razumijevanje jednoplodnih biljaka.

Predstava "Beli bubrezi" je do sada izvođena u Teatar &TD, Zagreb; Turma, Festival International de dramaturgia, Buenos Aires, Argentina kao i na Trećem programu hrvatskog radija.

U predstavi igraju: Jovana Stojiljković, Katarina Marković, Dragana Đukić, Željko Maksimović i Marija Jelić, sopran, operska pevačica.

Autorski tim predstave, uz rediteljku čine: dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Mina Miladinović, scenograf Milan Miladinović, koreograf Igor Koruga.

Organizatorka predstave je Jelena Tvrtković. Asistent dramaturga je Đorđe Kosić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA