• 2

Pozorišni Kustendor 25. i 26. oktobra na Mećavniku

Četiri predstave će se nadmetati za nagradu "Zlatni list", dve iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske

  • 2

"Pozorišni Kustendorf", reditelja Emira Kusturice, biće održan 25. i 26. oktobra na Mećavniku.

Pod sloganom "Društvo spektakla", festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i samo srce nestvarnosti ovog društva, odnosno vladajući oblik života.

Zadržavajući internacionalni karakter, u studentskom takmičarskom programu naći će se četiri predstave koje se nadmeću za nagradu "Zlatni list", dve iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske.

Akademija umetnosti u Novom Sadu, predstaviće se predstavom "Kiseonik", Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa, Poljska, izvešće komad "Cena života", dobitnice Pulicerove nagrade, Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija, odigraće "Čehov.nekst", dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti sa komadom "Džordž Kasplan", Frederika Sontaga.

Selekcija festivala kao i prethodnih godina, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću koji iza sebe ima više uspešnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.

- Selekcija je bazirana na odnosu pojedinca i društva i problemima sveprisutnog nedostatka empatije. Sve predstave se bave osobama koje se nisu snašle u društvu pojedinaca i tragaju za sobom i svojim identitetom, kao uostalom i pozorište - rekao je selektor festivala, Milan Nešković o kriterijuma za takmičarski program.

U okviru revijalnog programa, gostovaće renomirana srpska pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom "Zašto je poludeo gospodin R." i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Moje dete".

Drugog dana, reditelj i osnivač "Pozorišnog Kustendorfa", Emir Kusturica, moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima na ovogodišnju temu "Pozorište u društvu spektakla".

(Tanjug.rs)

Komentari

  • MZ

    Taman smo dahnuli od tebe .Nije te imalo u stampi kad ono ti opet.Jos se nisi obrijao

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima