≫ 

Njegovi momci su preminuli mladi: Uspešan, tužan život Tenesija Vilijamsa, prožet drogom i alkoholom

"Sva dobra umetnost je indiskretna", jednom prilikom je izjavio ovaj dobitnik Pulicerove nagrade...

  • 0
Tennessee Williams Tenesi Vilijams / Foto: Wikipedia/Orlando Fernandez, New York World-Telegram and the Sun staff photographer: Albertin, Walter, photographer

Uz Judžina O’Nila i Artura Milera, Tenesi Vilijams je bio jedan od tri najistaknutija dramaturga američke pozorišne scene prošlog veka.

Rođen je kao Tomas Lanier Vilijams III 26. marta 1911. godine, u Kolumbusu, Misisipi. Posle završenog fakulteta, preselio se u Nju Orleans, grad koji mu je pružio "veliku stvaralačku inspiraciju".

Nakon 33 godine anonimnosti, njegova predstava "Staklena menažerija" premijerno je izvedena na Brodveju 1945. godine. Drama je bila odraz njegovog nesrećnog detinjstva. Dve godine kasnije, predstava "Tramvaj zvani želja" donela mu je prvu Pulicerovu nagradu.

Usledile su i "Mačka na usijanom limenom krovu" (i drugi Pulicer), "Slatka ptica mladosti", "Noć iguane" i druge. Mnogi njegovi komadi su pretočeni u filmove u kojim su igrali Marlon Brando, Vivijen Li, Elizabet Tejlor, Pol Njuman itd. Pisao je i kratke priče, eseje, poeziju.

Sve ovo mu je donelo veliki uspeh i prepoznatljivost, ali je njegov kasniji rad uglavnom nailazio na negativnu kritiku. Ovo je bilo uslovljeno Vilijamsovom neprestanom konzumacijom alkohola i narkotika, što mu je umanjivalo želju za pisanjem.

Bio je privržen svojoj sestri Rouz koja je patila od šizofrenije i koju je izdržavao i redovno posećivao u duševnoj bolnici nadomak Njujorka.

Krajem 1930-ih prihvatio je svoju homoseksualnost i imao je više ljubavnih veza koje su se tragično završavale (dvojica njegovih ljubavnika su rano preminula).

Ovi događaji su rezultirali Tenesijevom depresijom i dodatnom upotrebom droge, što ga je nekoliko puta dovelo do bolničkog lečenja. 

Tennessee Williams Tenesi Vilijams / Foto: Wikipedia/Orlando Fernandez, New York World-Telegram and the Sun staff photographer: Albertin, Walter, photographer

Četiri godine pred smrt, svrstan je u "Američki teatar slave". Preminuo je u Njujorku 1983. godine.

Video: Ovaj san Branislav Petrušević Petrući nikad nije uspeo da ostvari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA