≫ 

Premijera predstave "Mnogo buke ni oko čega" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

"Za svakog glumca je najveći kompliment stati pred Šekspira. Tu se brzo vidi da li možeš ili ne možeš učestvuješ u najuzvišenijim glumačkim zadacima", napomenuo je Srđan Timarov

  • 0
SRBIJA JDP PREMIJERA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Premijera predstave "Mnogo buke ni oko čega", nastale po istoimenom delu Vilijama Šekspira, a u režiji Ive Milošević, biće održana u četvrtak, 28. novembra, na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas na konferenciji za medije u JDP-u.

Igraju Radovan Vujović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Milica Gojković, Miodrag Dragićević, Marko Baćović, Milena Vasić, Srđan Timarov, Milica Sužnjević i Bojan Lazarov.

Rediteljka predstave, Iva Milošević, seriju spletki, intriga i praktičnih šala kojem obiluje Šekspirovo dela stavlja u kontekst mešanja tamnih i svetlih tonova komedije.

- Pokušala sam da u ovoj predstavi otvorim pitanja za ljubav danas. Ta pitanja su bila očigledno aktuelna i u Šekspirovo vreme. Centralno pitanje koje problematizuje predstavu je: Da li postoji strah od ljubavi u našem vremenu? Bavimo se i dilemama o egzistenciji istinske ljubavi koja kao u bajkama traje do kraja života - istakla je Milošević.

SRBIJA JDP PREMIJERA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema njenim rečima, mi danas živimo u eri brze potrošnje materijalnih stvari, ali i odnosa sa ljudima.

- Svi smo u potrazi za srećom i ispunjenjem i lutanju za našim identitetima. Stvaramo sliku o sebi koja nam diktira ova narcistička kultura koju živimo i osamljujemo se u zagledanosti u svoj odraz u ogledalu. Imamo samo fasadu koju prezentujemo drugim bićima. Veliko je pitanje da li smo danas sposobni da prepoznamo druga bića, da se razmenimo sa njima jer bi tada morali da otkrijemo sve naše ranjivosti i nesavršenosti, zapravo nestalnost ljudske prirode - izjavila je Milošević.

Za nju nema dileme da ljubav može da uplaži i izneveri.

- Ljubav je rizik i treba se prepustiti neizvesnosti. Zapravo, treba verovati u ljubav i o toj veri u ljubav govori naša predstava. Sile rata, slile meći, sile zabrana se prepliću u našoj predstavi kako bi sprečile pravu ljubav - napoemnula je Milošević.

SRBIJA JDP PREMIJERA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako kaže, za nju je inspirativno bilo da postavi komad sa glumcima mlađe generacije.

- Kad sam shvatila da imamo spremne i spretne glumce za ''Mnogo buke ni oko čega'' predložila sam Šekspirov komad za postavljanje na sceni JDP-a - dodala je ona.

Srđan Timarov igra Borača i napominje da je za njega veliko zadovoljstvo što ga Iva Milošević želi u svojim predstavama.

- Za svakog glumca je najveći kompliment stati pred Šekspira. Tu se brzo vidi da li možeš ili ne možeš učestvuješ u najuzvišenijim glumačkim zadacima. Šekspir te pusti ili ne pusti u svoj stvaralački raj. Najplemenitiji događaj za svakog glumca je da se sretne sa Šekspirovim delom. Mi smo to učinili na specifičan način sa izuzetno potentnim mladim ansamblom i verujem da će publika razumeti šta smo radili - izjavio je Timarov.

SRBIJA JDP PREMIJERA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Milica Gojković će se naći u ulozi Beatriče. Ova mlada glumica je kazala da je neverovatno šta sve jednog čoveka treba da snađe da bi on pokazao da je ranjiv i dopustio nekome da ga voli.

- U Šekspirovo vreme, a i danas, nije sramota da svaki čovek pokaže svoje plemenite osobine i verujem da smo to našom predstavom pokazali - rekla je Gojković.

Dramaturg predstave je Miloš Krečković, dok je scenografiju osmislio Gorčin Stojanović. Kostime je kreirala Marija Marković Milojev, a kompozitor muzike za predstavu je Vladimir Pejaković.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA