Premijerom predstave "Liliom" u BDP počeo festival RUTA

Naslovnu ulogu šarmantnog probisveta ove sentimentalne tragikomedije nosi glumac Andreja Kuzmanović, od nedavno stalni član ansambla BDP-a

  • 0
Predstava Liliom Predstava "Liliom" / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Premijerom predstave Liliom Ferenca Molnara, a u režiji Ane Tomović, sinoć je na Sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta otvoren Prvi festival regionalne unije teatara RUTA.

Naslovnu ulogu šarmantnog probisveta ove sentimentalne tragikomedije nosi glumac Andreja Kuzmanović, od nedavno stalni član ansambla BDP-a.

Tekst Ferenca Molnara govori o prostorima koje naseljavaju čudna bića na moralnoj klackalici, bića potpunog siromaštva i pukog preživljavanja u proleterskim okolnostima surovog kapitalizma početka XX veka, ocena je kritičara Gorana Cvetkovića.

Predstava Liliom Predstava "Liliom" / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Utoliko je, dodaje, slojevitost i slikovitost prizora vrlo primamljiva za oslikavanje današnjih životnih situacija osiromašenog proletarijata i sveta bez izgleda na život dostojan čoveka.

- Liliom je tip sa margine, nisam do sada igrao takav lik. Sviđa mi se da igram nekog iz naše svakodnevice, a Liliom je baš takav - momak iz kraja, čovek od krvi i mesa, neko koga svi znamo - rekao je glumac je Andreja Kuzmanović.

Rediteljka Ana Tomović kaže za Tanjug da je "Liliom" jedna od najizvođenijih predstava kako na mađarskom govornom području tako i u celom svetu.

Predstava Liliom Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- U pitanju je vanvremenska ljubavna priča. Za mene je to priča o misteriji ljubavi jer ta ljubav nije moguća u ovom životu i ovom vremenu, ali je moguća u jednoj drugoj generaciji - kaže Tomović.

Uloge u predstavi tumače i Maja Izetbegović, Ivana Nikolić, Marko Živić, Aleksandra Anja Alač, Vladan Milić, Jovo Maksić, Jadranka Selec i Marko Gvero.

Ovom premijerom počela je RUTA, festival koji čini šest pozorišnih kuća iz regiona i koji traje do 6. decembra.

Predstava Liliom Rediteljka Ana Tomović / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na sceni Beogradskog dramskog biće izvedene i predstave "Bakhe" Teatra Ulyšes iz Zagreba, "Don Kihot" Gradskog pozorišta iz Podgorice, "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, zatim "Kralj Ibi" teatra Skoplje i "Plah udah", Mestno gledališče Ljubljana.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA