Predstava koja preispituje drevne odnose: Ko je Marko Kraljević, a ko vila, ko je predator, ko plen?

Savremena plesna predstava "Marko" posmatrača vodi u zbunjujuće predele seksualnosti i seksualne borbe među polovima

  • 0
Premijera plesne predstave u UK Vuk Foto: Promo

Savremena plesna predstava "Marko" biće premijerno izvedena 14. februara u UK Vuk Karadžić.

Prema rečima reditelja Aleksandra Nikolića predstava "istražuje odnose između mužjaka i ženki u mačoističkom svetu koji smo nasledili od naših balkanskih predaka”. Kao tekstualni predložak koristi se narodna epska pesma "Marko Kraljević i Vila".

- Tabu je i izazov reinterpretirati nacionalno nasleđe na kojem cela naša zajednica gradi svoj rodni i polni identitet. Ipak narodni pevač nudi mnogo više materijala od apoteoze navodno prirodne i konstruktivne mužjačke dominacije i ženkine submisivnosti. Predstava pruža katalog muško - ženskih odnosa konstruisanih oko pojmova kao što su moć, nadmoć, predator, plen, žrtva, zamka, mimikrija, lov, pokoravanje, predaja, seksualnost, iščekivanje... Ovi odnosi i pojmovi se pred gledaocem pokazuju u novom svetlu.

- Neočekivaim sledom i neočekivanim preokretima priča o "kraljevićima" i "vilama" posmatrača vodi u zbunjujuće predele seksualnosti i seksualne borbe među polovima. Zadire se duboko u srž međuljudskih odnosa u kojima se koprcamo danas i ovde, u kojima se ne osećamo poštovano ili se ne osećamo pošteno - objašnjava Nikolić.

Autorski tim projekta čine još koreograf Nikola Pavlović, kompozitorka Ana Krstajić, kostimograf Igor Jagych. Predstavu izvode baletski igrači Branko Mitrović, Jakša Filipovac,Jovana Grujić Andrea Dobrić, Bisera Dimčeva, Sandra Milošević, Tijana Koprivica, Katarina Bućić, Ljubica Nešić, Luka Stojković i Vanja Halupa. Muziku izvodi gudački orkestar Metamorfozis pod vođstvom dirigenta Ivana Markovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA