≫ 

Opera Narodnog pozorišta proslavila 100. rođendan uz večnu "Madam Baterflaj"

Prva "Madam Baterflaj" izvedena je 11. februara 1920. godine, pod dirignetskom upravom Stanislava Biničkog

  • 0
Madam Baterflaj Narodno pozoriste Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Povodom 100 godina od početka rada Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, u prepunoj sali nacionalnog teatra izvedena je "Madam Baterflaj" Ðakoma Pučinija pod dirigentskom upravom gosta iz Rumunije Adrijana Morara.

Naslovnu rolu sinoć je pevala gošća iz Japana Kikuko Tešima, u ulozi služavke Suzuki nastupila je mecosopran Željka Zđelar, poručnika u američkoj mornarici Pinkertona tumačio je tenor Dejan Maksimović, američkog konzula Šarplesa bariton Miodrag D. Jovanović, a ujaka Bonza bas-bariton Aleksandar Stamatović.

Madam Baterflaj Narodno pozoriste 100 godina Opere Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U ansamblu su bile i Svetlana Lovčević (Kejt), Darko Ðorđević (Goro), Mihailo Šljivić (Jamadori) i Pavle Žarkov (Komisionario).

Sadašnja postavka čuvene opere o tragičnoj sudbini jedne japanske gejše, njenoj iskrenoj i čistoj ljubavi punoj čežnje, razočaranja i stradanja, premijerno je izvedena 15. decembra 1984. godine u režiji Dejana Miladinovića (režiju obnovila Ivana Dragutinović Maričić).

Povodom večerašnje proslave jubileja, glumac Andreja Maričić pre početka predstave podsetio je publiku na dugu i bogatu istoriju Opere Narodnog pozorišta.

- Kada je na početku sezone 1919/20. zvanično osnovana Opera kao samostalni sektor Narodnog pozorišta, pod dirignetskom upravom Stanislava Biničkog - postavljenog za njenog prvog direktora, uprkos nedostatku izvođačkih snaga, već 11. februara 1920. godine održana je premijera opere "Madam Baterflaj - kazao je Maričić.

Madam Baterflaj Narodno pozoriste "Madam Baterflaj" Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako je istakao, Srbija ima malo ustanova kulture poput Opere Narodnog pozorišta koja u kontinuitetu traje čitav jedan vek i koja je svih tih godina "uspešno uspostavljala mostove koje su nas spajali sa kulturama svih naroda sveta".

Na scenu je zatim pozvao operske pevačice koje su tokom istorije igrale Ćo Ćo San (Madam Baterflaj) - Radmilu Bakočević, Radmilu Smiljanić, Vjeru Miranović Mikić, Jasminu Trumbetaš Petrović, ali i odao počast onima koje više nisu tu - Gordani Jevtović i Suzani Šuvaković Savić, kao i Višnji Pavlović, koja je bila onemogućena da večeras prisustvuje.

Madam Baterflaj Narodno pozoriste Umetnice koje su bile Madam Baterflaj Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Publika je ovacijama i dugim aplauzom pozdravila goste koji su nastupali u večerašnjoj izvedbi "Madam Baterflaj", kao i celokupan ansambl Narodnog pozorišta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA