≫ 

Mjuzikl "Kosa" uskoro pred beogradskom publikom: "Nije bitno gde živimo, već ona vatra u čoveku"

Čuveni mjuzikl igraće se 22. februara u Kombank dvorani

  • 1

Više od 50 godina prošlo je otakako je Miloš Forman dozivao sunce u svom čuvenom mjuziklu "Kosa" i otkako je Mira Trailović revolucionarnu predstavu donela na daske Ateljea 212, a teme koje ova priča pokreće ostale su gotovo iste kao one koje preispitujemo danas. Beogradska publika dobiće ove subote priliku da u Kombank dvorani ponovo odgleda "Kosu", predstavu koja je promenila pozorište, no glumci garantuju da to neće biti nikakva kopija - već energično i jedinstveno iskustvo.

Iako je u pitanju saradnja dvaju pozorišta (Novosadskog i Pozorišta mladih), za samo pet nedelja spremljen je svojevrsni spektakl u kome igra čak 29 glumaca. Kratko vreme ih je, kažu, učinilo još odlučnijim da sve bude savršeno, pa i po cenu toga da glumci po ceo dan provedu u pozorištu, a reditelj, scenografi, dekorateri... i po celu noć.

Kosa, Kobank arena

Scena iz mjuzikla "Kosa" Foto: Promo/Kombank dvorana

- Našu "Kosu" radimo po filmu, ali ona ima više izmena. Film se fokusira na hipi pokret, rat u Vijetnamu, tj. konkretan trenutak u istoriji. Sve nam je to jasno, ali mi smo se dotakli svevremenog problema. Nije bitno da li su oni hipici ili ne, već šta ih iznutra vodi. Nije bitno da li je to Vijentam ili ne, već da neki rat postoji, neki ljudi uzalud gube život. Nebitno gde smo i u kom vremenu, već je važna ta vatra u čoveku. Naša "Kosa" je svevremena. Tiče se problema koji nikada neće nestati - kaže Aleksa Ilić, glumac Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Kako kaže, njihovi likovi su, u odnosu na filmske, mnogo aktivniji u svom pacifizmu.

- Možda je to posledica 21. veka ili temperamenta našeg naroda, ali moj je utisak da su naši likovi drugačiji ljudi. Gledaš "Kosu" i to jeste "Kosa", ali nije ni Formanova, ni Kokanova, ni Mire Trailović, već nešto drugo - kaže Aleksa.

Njegov kolega Ištvan Kereši, glumac Novosadskog pozorišta, smatra da tu jedinstvenost "Kose" nisu doneli vreme i podneblje, koliko njeni autori sami.

Kosa, Kobank arena

Nova, a prepoznatljiva "Kosa" Foto: Promo/Kombank dvorana

- Reditelj Peter Telihaji je želeo da iz svakog od nas izvuče najbolje. Nije nam tražio da kopiramo tuđe interpretacije likova, već je stvarao likove prema glumcima, prema tome kakve smo mi ličnosti. U ovom mjuziklu ima izmena, ali one su mu doprinele, nisu ga unazadile. Naša "Kosa" je značajna jer pokazuje da su većina tema koje su bile aktuelne 1969. godine, aktuelne i sada. Mislim da će borba za slobodu čoveka još dugo trajati. Dotičemo svih tih tema koje pokreće film, ali baš kao i film i mjuzikl, ne ulazimo u njih previše duboko - objašnjava on.

Poznata priča, nova energija

 

Ištvanu je ovo već treći put da glumi u "Kosi", a sada mu je dodeljena uloga Vufa.

Kosa, Kobank arena

Ištvanu je ovo već treći put da glumi u "Kosi" Foto: Promo/Kombank dvorana

- Kao i uvek kada tumačim neku ulogu, tražio sam i našao onaj momenat, onu rečenicu zbog koje ću zavoleti svoj lik. Ako glumac ne zna da voli svoj lik, gluma će mu biti samo posao. Vufa sam zavoleo zbog stavova prema ratu, ali i same njegove prirode koja je drugačija od moje. Vuf se ne vodi pravilima, on je slobodan, a meni je omogućio da izađem iz svoje kože, da se razigram - opisuje Kereši.

Aleksa je sa svojim likom, Džordžom Bergerom, našao više sličnosti.

- Ono što mene povezuje sa Bergerom jeste da je on jedna čisto slobodna ličnost. Pronalazim se u toj čistoti, tom ludom boemstvu. Kao mlađi imao sam tu energiju, rastao na ulici, kretao se u grupama... Možda se tada nismo svesno borili za slobodu, ali to jeste bio naš stav prema sistemu. Baš zbog te mladalačke potrebe da se suprotstavim, mogu da se poistovetim sa Bergerom. Moj Berger je aktivniji od Bergera Trita Vilijamsa. Mogu da ga zamislim kako je, zbog onog do čega mu je stalo, spreman i da se fizički suprotstavi - kaže Aleksa i dodaje:

Publika treba da pogleda ovaj mjuzikl zbog njegove energije... mlade energije. Pored nas, tu su i studenti Akademije umetnosti u klasi Borisa Liješevića koji doneli neverovatnu snagu. Oni su studenti, željni scene, željni glume - a ta se se energije vidi u svim scenama i pesmama... Donosi predstavi život i kada je pogledate, možete samo da kažete: "Vau, ovo je nešto neverovatno".

Kosa, Kobank arena

"Publika treba da pogleda ovaj mjuzikl zbog njegove energije" Foto: Promo/Kombank dvorana

Kako napominju, "Kosa" je spektal po sebi i nije samo gluma ono što je oduševilo publiku u Novom Sadu, već i živa muzika koja je prati.

- Imamo živi bend na sceni, što je veoma specifično. Da smo imali ove iste pesme na matrici, to ne bi bila ta predstava! Ne bi bio rok end rol! Orkestar je na sceni zajedno sa glumcima i kad se čuju bubanj i bas, e to je rok end rol. A kada se spoji sa mladalačkom energijom, to eksplodira, krov puca! - uzbuđeno objašnjavaju oni.

"Ja sam sada tvoj fan"

 

Taj utisak imao je i oskarovac Džon Sevidž, koji je u filmu "Kosa" igrao Kloda Bukvskog, a u decembru je u Novom Sadu prisustvovao premijeri.

Novi Sad, mjuzikl Kosa

Džon Sevidž (u sredini) na premijeri "Kose" u Novom Sadu Foto: Promo

- Posle predstave mi je prišao da se slika sa mnom, što mi je bilo neverovatno - on hoće sa mnom da se slika! Tada mi je rekao: "Ja sam sada tvoj fan". Skamenio sam se u tom trenu, naročito jer je bila premijera, već sam bio u suzama... Usred tog emotivnog perioda jedan glumčina mi kaže "ja sam sada tvoj fan", bilo je dovoljno da me sledi - kaže Aleksa.

Sevidž je bio toliko ganut tom predstavom, nikakvu kritiku nije dao.

- Sama činjenica da se neko u Srbiji bavi "Kosom", bila je dovoljna. On je došao na premijeru i sutradan na reprizu, iako ga na reprizi niko nije očekivao. Seo je, gledao u nas kao dete i pevao sve pesme. I posle 50 godina on ih zna napamet, živi tu priču, što je i sam rekao. Mislim da će to biti i naš slučaj - otkako smo se toga dotakli, to će večno živeti s nama. Ima trenutaka koje nikada nećemo zaboraviti, a ovo je jedan od njih - dodaje Ištvan.

Jezički izazov

 

Predstava nudi i jezičko iznenađenje - odvija se na tri jezika, gde jedni likovi pričaju srpski, drugi mađarski, a same pesme su ostavljene na engleskom jeziku, u svom prepoznatljivom savršenstvu.

Kosa, Kobank arena

Predstava nudi i jezičko iznenađenje Foto: Promo/Kombank dvorana

- S obzirom da je ova predstava saradnja između Novosadskog i Pozorišta mladih, to jest mađarskog i srpskog teatra, bilo je važno i da se ta barijera razbije. I to je ispalo vrlo interesantno. Različiti jezici imaju svoje simboličko značenje koje će pubika znati da prepozna. A sve je, na kraju, objašnjeno - zagonetno kažu oni.

U subotu 22. februara beogradska publika će imati prilike da vidi scenu Kombank Dvorane preplavljenu glumcima, koji će u autentičnim kostimima i sa scenografijom toga doba verno dočarati doba hipi kulture u kom je i nastao čitav projekat "Kosa".

Predstavu će koreografski uobličiti Peter Kovač Geržon, a veliki broj glumaca na sceni će uživo pratiti orkestar pod vođstvom Davida Klema.

Projekat se realizuje u koprodukciji Pozorišta mladih, Novosadskog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih država i Grada Novog Sada.

(Dunja Savanović, d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • interesantno

    19. februar 2020 | 07:35

    Hair Sarajevo AD 1992 je imala zivi bend na sceni, Lejzi solo gitara... like, 28 freaking years ago

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA