≫ 

Povodom 100 godina postojanja opere u Srbiji: Premijera Pučinijeve "Manon Lesko" u Madlenianumu

Komad je nastao po uticajnom romanu Abea Prevoa iz 18. veka - "Priča o Vitezu De Grijeu i Manon Lesko"

  • 0

Nakon sinoćne premijere Manon Lesko u Narodnom pozorištu u Beogradu, opere Đakoma Pučinija, ovaj komad biće izveden i 29. februara u 19:30h na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Treća koprodukcija privatnog i državnog teatra, i jedina dva operska teatra u Beogradu, Opere i teatra Madlenianum i Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon uspešnih koprodukcija opere Don Đovani i baleta Hazarski rečnik – lovci na snove, pred publiku donosi veliko opersko delo italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija.

Ovo je drugi naslov iz bogatog Pučinijevog opusa koji se pojavljuje na sceni Madlenianuma – svojevremeno je igrana i veoma uspešna produkcija opere Madam Baterflaj, a Manon Lesko stoji rame uz rame s njom, ali i sa drugim Pučinijevim delima kao što su Boemi i Toska.

Komad Manon Lesko nastao je po uticajnom romanu iz 18. veka Abea Prevoa Priča o Vitezu De Grijeu i Manon Lesko. Takođe, poznat je i po kuriozitetu da je ovo prvi Pučinijev "hit" i jedina njegova opera koja na svojoj premijeri u Teatru Ređio, u Torinu, 1893. godine, nije bila osporavana.

Manon Lesko je Pučinija postavila među vrhunske svetske kompozitore, iako je samo devet godina ranije francuski kompozitor Žil Masne komponovao i izveo operu sa istim naslovom i na istu temu. Pučini je u priču uveo novi nivo iskrene emocije i tok melodije, a uz to je stvorio jednu od arhetipskih operskih heroina, koja i danas očarava publiku.

Pridružujući se proslavi 100 godina postojanja opere u Srbiji, Opera i teatar Madlenianum je sa svojim partnerom, Narodnim pozorištem u Beogradu, za ovu priliku angažovala vrhunski autorski tim iz Italije predvođen rediteljem Pjer Frančeskom Maestrinijem. Veliki orkestar predvodi dirigent Stefano Romani, za preko 250 raskošnih kostima zaslužan je kostimograf Luka Dal Alpi, a monumentalna scenografija je delo Alfreda Troizija.

Manon Lesko "Manon Lesko" / Foto: Promo

Veliki ansambl ove opere u kojoj učestvuju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu prevodi Jasmina Trumbetaš Petrović, direktorka opere NP, a u alternaciji su Sanja Kerkez (peva premijeru u Madlenianumu) i Ana Rupčić, Lesko brat Manon je Neboša Babić (peva obe premijere), u alternaciji Vuk Zekić i Vladimir Andrić. Vitez de Grije je Janko Sinadinović. Žeron de Ravoar je Dragoljub Bajić, u alternaciji Mihailo Šljivić (peva u Madlenianumu) i Aleksandar Stamatović.

Učestvuju još i sledeći solisti: Milan Obradović, Vuk Radonjić, Darko Đorđević, Siniša Radin, Milan Panić, Nataša Rašić, Ivana Živadinović, Mihailo Otašević i Luka Pređa.

Video: Beskućnica pokidala Pučinijevu ariju a sada će se i njen život promeniti iz korena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA