≫ 

Nove ostavke u Narodnom pozorištu: Tri člana Umetničkog saveta optužila direktorku Ivanu Vujić

Godinu dana otkako je postavljena na mesto upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, poznata rediteljka našla se na udaru oštrih kritika Stele Ćetković, Miodraga Jovanovića i Smiljane Stokić, koje je sama svojevremeno imenovala

  • 1
Beograd, Narodno pozorište Narodno pozorište u Beogradu / Foto: A. Nalbantjan

Nakon ostavke predsednice Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu Jasne Dimitrijević, tri člana Umetničkog saveta, Stela Ćetković, Miodrag Jovanović i Smiljana Stokić, odlučili su da takođe napuste ovo telo, koje je imenovala Ivana Vujić još kad je pre skoro godinu dana imenovana na tu funkciju.

U svom pismu dostavljenom Ministarstvu kulture i Upravnom odboru oni su detaljno obrazložili razloge svoje ostavke, a nezadovoljni su načinom rada i time kako ih tretira upravnica.

VUJIC NARODNOPOZORISTE INTERVJU Ivana Vujić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Komunikacija sa Ivanom Vujić sve vreme bila je otežana, bolje reći s mnogo napora, pre svega zato što je ona stalno naglašavala da su naša mišljenja, sugestije i preporuke prema Statutu neobavezujući. Bili smo zatečeni predlozima repertoara za sezonu 2019/20, za koje smo saznali iz sredstava javnog informisanja. Nakon medijske objave repertoara za sledeću sezonu, s velikom naporom izborili smo se za neke izmene naslova premijera - stoji u pismu.

Članovi Saveta tražili su da s repertoara bude skinuta predstava "San letnje noći", to jest "Projekat Šekspir" Kokana Mladenovića.

- Prema mišljenju Stele Ćetković, predstava je ispod profesionalnog nivoa, a pre svega je gruba obmana publike, jer od 96 stranica teksta nepunih 18 je Šekspirov "tekst". Čak je i profesor Ivan Medenica napisao u podnaslovu svoje kritike: "Ovu predstavu bi trebalo skinuti ne iz političkih razloga, nego zbog zaštite elementarnog dostojanstva profesije" - konstatuju članovi ovog tela.

Problema ima u Baletu i Operi, a loša odluka je i to što niko u upravnom odboru nije član Drame nacionalnog teatra.

San letnje noći, Narodno pozorište "San letnje noći" Foto: Promo

- Pokušaji Smiljane Stokić da dobije informaciju o imenu koreografa najavljenog naslova "Ohridska legenda", zatim o detaljima u vezi s gostovanjem Baleta u Južnoj Americi, jer su zbog toga baletski repertoar na matičnoj sceni i proces rada ansambla bili stopirani, kao i o sudbini poslednje baletske predstave Dimitrija Parlića na repertoaru naše kuće u smislu očuvanja umetničkog nasleđa, nisu uspeli.

Poslednje što se desilo je "manevar" upravnice, koja je, bez obrazloženja, prisvojila ideju Stele Ćetković za poziv reditelja Zlatka Svibena i naslov predstave "Vasa Železnova", u kojoj je bilo planirano da, kako je upravnica potvrdila na poslednjem sastanku Umetničkom savetu, ulogu Vase igra Stela Đetković, da bi se desilo, čega smo svi svedoci, da ulogu Vase igra Ljiljana Blagojević, inače članica Umetničkog saveta - zaključuju u svom pismu članovi Saveta i nadaju se da će njihovi predlozi biti prihvaćeni, a potom i da će doprineti napretku i uspehu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nemamo direktora, Ivana hoće svetsku zvezdu

U pismu Upravnom odboru i Ministarstvu kulture Smiljana Stokić kaže da je najveći problem Baleta to što nema direktora.

- Radno mesto je upražnjeno već godinu dana jer je direktor Baleta Konstantin Kostjukov otišao u penziju. Na sastanku Umetničkog saveta naveli ste da za novog direktora tražite "svetsku zvezdu" (Zapisnik od 18. 9. 2020). Ne znam koliko će to traganje trajati - kaže Stokićeva.

Video: Ovako je bilo u ranim jutarnjim satima ispred Narodnog muzeja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    27. februar 2020 | 12:26

    San letnje noci - projekat Sekspir je odlicna predstava, jedna od najboljih koje sam gledao u Narodnom pozorisru. Drustveno je vrlo angazovana i aktuelna pa to verovatno prestavlja problem pojedinim clanovima Uprave pozorista. Zacudio sam se sto je u ovom vremenu uopste i postavljena a moguce je da ce zbog autocenzure biti i skinuta sa repertoara. Zato je treba gledati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA