≫ 

Muzeji, filharmonija, Nišville i pozorišta protiv korone: Evo šta sve možete gledati preko interneta

Sada online možete pogledati predstave Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Pozorišta lutaka "Pinokio"...

  • 0
Beograd, Narodno pozorište Narodno pozorište u Beogradu / Foto: A. Nalbantjan

Nakon uvedenih pooštrenih mera vlade u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, sve više kulturnih institucija u Srbiji svoje sadržaje plasira putem interneta.

Sada online možete pogledati predstave Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Pozorišta lutaka "Pinokio", ili virtuelnom turom posetiti izložbu umetničkih dela Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju...

Predstave Narodnog pozorišta svako veče

Narodno pozorište u Beogradu emitovalo je predstavu "Bela kafa" sinoć, 18. marta, u 21h na svom zvaničnom YouTube kanalu. Nakon ovoga, besplatan striming operskih, baletskih i dramskih predstava ove institucije biće nastavljen.

Sledeće su:

19. 3. u 21h – balet "Žizela"

20. 3. u 21h – oepra "Na uranku"

21. 3. u 21h – balet "Ko to tamo peva"

22. 3. u 21h – komedija "Gospođa ministarka"

23. 3. u 21h – balet "Krcko Oraščić" 

24. 3. u 21h – opera "Koštana"

Atelje 212 na Fejsbuku

Pozorište Atelje 212 će svakog utorka, četvrtka i subote na svom zvaničnom Fejsbuk kanalu emitovati predstave u terminima od 20 časova. Najava repertoara će početkom svake nedelje biti objavljena putem društvenih mreža. Gledaoci će imati priliku da pogledaju predstave "Kralj Ibi" (četvrtak, 19. mart u 20h) i "Ranjeni orao" (21. mart u 20h).

Sinoć, 17. marta, prikazana je predstava "Razvojni put Bore Šnajdera" iz 1972. godine.

Pozorište lutaka "Pinokio" svake subote u 12h

Pozorište lutaka "Pinokio" će igrati predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati i prenosiće ih uživo preko društvenih mreža – Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama.

Najmlađi će imati priliku da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama ovog pozorišta kao što su "Tri praseta", "Pepeljuga" i "Lepotica i zver".

Teatar "Vuk" - Čitanje bajki uživo

Teatar "Vuk" će organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

- Naši najmlađi gledaoci prvu predstavu mogu da očekuju već ove subote, 21. marta – izjavila je Gordana Goncić, podsekretarka za kulturu Grada Beograda.

Foto teatar Vuk Teatar "Vuk" / Foto: Arhiva Teatra "Vuk"

Meštrovića remek-dela kroz virtuelnu turu

- Virtuelna tura kroz izložbu "Ivan Meštrović (1883 - 1962)" dostupna je svima na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu - kazala je Lidija Ham, kustos ove institucije.

Ona je napomenula da je ovo tek početak virtuelnih vođenja kroz riznicu Narodnog muzeja u Beogradu.

Meštrović izložba Foto: Mateja Beljan

Beogradska filharmonija poklanja program za decu

Umesto koncerata za školarce koji su bili planirani za drugu polovinu marta, Beogradska filharmonija poklanja svoj deci i njihovim roditeljima muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na sajtu institucije. Budući da su nastupi orkestra obustavljeni zbog zabrane okupljanja, deca neće ostati uskraćena za muziku jer su edukativno-zabavne kompozicije sada dostupne za istraživanje od kuće.

Beogradska filharmonija, koncert Šostakovič Foto: Marko Đoković

- Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici - ostani kod kuće i slušaj muziku! - kaže direktor Ivan Tasovac.

Na sajtu bgf.rs mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka Veštica i meastro, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradska filharmonija za "Moj prvi CD klasične muzike" - "Karneval životinja" i "Peća i vuk".

Nišville 24 časa online

Nišville jazz festival će u toku trajanja vanrednog stanja emitovati sve koncerte održane prethodnih godina, kao i intervjue sa najpoznatijim učesnicima festivala na oficijelnom sajtu festivala.

Gledaoci će takođe moći da pogledaju i niz vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova i specijalnih emisija o festivalu, kako o glavnom programu, tako i o svim pratećim dešavanjima.

Nišville main stage Foto: Promo

Nišville je inače završio ovogodišnji buking za predstojeći festival koji će biti održan od 7. do 16. avgusta 2020, pa će javnost narednih dana sukcesivno obaveštavati o svim preostalim učesnicima glavnog festivalskog programa.

Virtuelna šetnja kroz Galeriju Matice srpske

Prošetajte se zdanjem Matice srpske i posetite prizemlje, prvi i drugi sprat. Uživajte u srpskoj umetnosti XVIII, XIX i XX veka na ovom linku.

I Muzej Jugoslavije omogućio virtuelnu šetnju kroz izložbe

Ljubitelje umetnosti očekuje aktuelna izložba "Projekat Jugoslavija" prilagođena online formatu, kao i brojni edukativni sadržaji, virtuelna vođenja kroz tematske izložbe, bliže upoznavanje sa bogatom kolekcijom živopisnih predmeta iz fonda muzeja, autorski tekstovi kustosa i kustoskinja, muzejskih saradnika i saradnica, intervjui, i mnoštvo drugih zanimljivih i podsticajnih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima.

Muzej Jugoslavije Muzej Jugoslavije / Foto: Wikimedia/Flickr/Jorge Láscar

Izložbu "Projekat Jugoslavija", koja je bila aktuelna u prostoru Muzeja 25. maj, a koja uključuje intervjue sa 100 sagovornika i sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države, publika u celini može da pogleda na sajtu Muzeja Jugoslavije.

Virutelne ture i kroz svetske muzeje

Možda niste u prilici da odete, ali virtuelne ture su trenutno najbolja zamena. "Prošetajte" kroz muzeje Londona, Njujorka, Sao Paola, Meksiko Sitija na ovom linku.

Spain Virus Outbreak Foto: Tanjug/AP

Metropolitan Opera u Njujorku

Počev od 16. marta, Metropolitan Opera će na svom zvaničnom sajtu svake večeri prenositi naslov iz svoje serije uživo u HD kvalitetu snimka. Predstave, prvobitno snimljene kao emisije uživo u bioskopima širom sveta, počinjaće sa emitovanjem u 19:30h po lokalnom vremenu.

19. mart - Travijata (Verdi)

20. mart - Kći puka (Doniceti)

21. mart - Lucija od Lamermura (Doniceti)

22. mart - Evgenije Onjegin (Čajkovski)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA