≫ 

Godinu dana Obrenovačkog pozorišta

Obrenovačko pozorište sa svojim repertoarom gostuje širom Srbije, ali i u inostranstvu

  • 0
Obrenovačko pozorište "Pinokio" / Foto: Obrenovačko pozorište

Nakon 160 godina postojanja Obrenovca, a i 37 godina rada JP SKC "Obrenovac", pod kupolom ovog velelepnog zdanja, 22. marta 2019. godine otvoren je prvi profesionalni teatar Obrenovačko pozorište.

Početak rada i otvaranje pozorišta obeležila je predstava "Bez pogovora", po tekstu nobelovca Harolda Pintera, a u izvođenju glumaca Predraga Damnjanovića i Ognjena Drenjanina. Nije slučajno što je baš ovim komadom otvoreno pozorište. Naime, nobelovac je poklonio Obrenovčanima ovaj tekst pre dvadeset godina, u vreme bombardovanja, kao čin solidarnosti.

Obrenovačko pozorište Foto: Obrenovačko pozorište

Nakon samo godinu dana rada teatar ima zavidan broj pozorišnih predstava, kako večernjih, tako i dečjih. Na daskama koje život svetlost dana ugledali su i doživeli realizaciju mnogi tekstovi čuvenog Nušića, Sterije, Kamelotija...

Obrenovačko pozorište sa svojim repertoarom gostuje širom Srbije, ali i u inostranstvu. U martu 2019. godine na inicijativu Ivana Jegorovića, direktora JP SKC “Obrenovac”, koji je okupio mnoge poznate glumce, reditelje i producente poput Aleksandra Dunića, Zinaide Dedakin, Katarine Barjaktarević, Predraga Damnjanovića, Miloša Đorđevića, Danine Jeftić, Zorana Ćosića, Dimitrija Ilića, Nataše Aksentijević, Ognjena Drenjanina, Vladimira Andrića, Marka Jovičića, Semira Gicića, a 22. marta iste godine počinje da radi Obrenovačko pozorište.

Obrenovačko pozorište "Četiri praseta" / Foto: Obrenovačko pozorište

U vremenu kad nam je kultura nasušna potreba, mi smo odlučili da pokrenemo Obrenovačko pozorište. Opština, koja ime Obrenovac nosi tačno 160 godina, odavno je zaslužila da ima pravi i profesionalni teatar. Prethodnih godina bili smo bazirani na dovođenju i otkupu predstava , ali nas je 2018. naučila da možemo i sami proizvesti i napraviti kvalitetan pozorišni program. Na osnovu toga smo se i usudili za ovaj veliki korak – naglasio je Jegorović.

Obrenovačko pozorište Ivan Jegorović / Foto: Obrenovačko pozorište

Posle samo godinu dana rada ovaj teatar je mesto koje je mladim glumcima omogućilo da se afirmišu i steknu iskustvo uz starije kolege, koji igraju na obrenovačkoj pozornici. Takođe, svi obrenovački diplomirani glumci dobili su posao i konačno imaju svoju kuću u kojoj rade i stvaraju.

Značajna imena srpske pozorišne scene imala su uloge u predstavama, koje su nastale u produkciji ovog pozorišta. I ove godine na repertoaru nalaze se predstave gostujućih pozorišta, kao i one koje priprema glumački ansambl Obrenovačkog pozorišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA