Kolarac pred bankrotom? Duguje 30 miliona dinara, možda prestane sa radom

Otkazali su već 160 programa

  • 0
Kolarčeva zadužbina, Kolarac

Kolarčeva zadužbina / Foto: Wikipedia/ Goldfinger

Ukupan gubitak Zadužbine Ilije M. Kolarca od sredine marta do septembra zbog suzbijanja pandemije virusa Covid 19 biće 30 miliona dinara, a Kolarac je bio prinuđen da otkaže 160 programa, kaže direktorka Jasna Dimitrijević.

Dimitrijević je za Tanjug rekla da bez pomoći gradske uprave i države postoji mogućnost da Kolarac prestane sa radom.

Ona je navela da Kolarac u ovom trenutku ima 50 zaposlenih i da se projektno se finansira, a da oko 25 odsto budžeta čine sredstva koja dobija na konkursima i od sponzora i donatora, dok su 75 odsto prihodi od prodaje ulaznica i iznajmljivanja prostora za koncerte, radionice, predavanja, konferencije.

- Osim pomoći od 30.000 dinara za mart, april i maj, ne ostvarujemo prihod kojim možemo da pokrijemo ni zarade, ni poreze i doprinose, ni troškove objekta -- kazala je Dimitrijević za Tanjug i dodala da još očekuje rezultate konkursa Ministarstva kulture i informisanja na koji su aplicirali.

Prema njenim rečima usled suzbijanja pandemije virusa Covid 19 Kolarac je ostao bez brojnih koncerata među kojima su nastupi Beogradske filharmonije i Sinfonijskog orkestra RTS.

- Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograd i Gitar art festival, koncerti iz ciklusa "Kolarac - tvoj svet muzike" odloženi su za jesen. Tu posebno ističem nastup Nemanje Radulovića koji je zakazan za 29. septembar i 1. oktobar i koncert pijanistkinje Jol Eum Son koji je predviđen 17. oktobra - kazala je Dimitrijević i dodala da je jedinio trajno rešenje za Kolarac u dogovoru sa gradskim vlastima oko sistemskog finansiranja.

Karl:  Sve je na upravi Kolarca

 

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl za Tanjug kaže da je zajedno sa Goranom Vesićem krajem prošle godine razgovarao sa direktorkom Kolarca o predlozima da se saradnja na neki način institucionalizuje.

- Ta pitanja su sada na organima upravljanja Kolarčeve zadužbine. Pretpostavljam da će se u rešavanje pitanja finasiranja Kolarca uključiti i nadležne institucije na republičkom nivou - kazao je Karl i dodao da će se većina gradskih muzičkih manifestacija kao što je Bemus održavati u sali Kolarca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA