≫ 

2 u 1: Sledeće godine zajedno 54. i 55. izdanje pozorišnog festivala Bitef

Umesto uobičajenog dana prologa na Bitefu, ove godine ceo Bitef biće - "Prolog"...

  • 0
BITEF teatar Bitef teatar / Foto: Wikimedia/Goldfinger at Serbian Wikipedia

Posle više od pola veka trajanja, Bitef, jedna od najuglednijih evropskih teatarskih smotri, zbog aktuelne zdravstvene situacije, ovog septembra dobiće modifikovano izdanje, sa izvesno jednom, a možda i dve ili tri predstave.

Kako Novosti nezvanično saznaju, "Bitef prolog" bi trebalo da počne 12. septembra, a biće u znaku jedne od najvećih pozorišnih zvezda prethodnih izdanja: švajcarski umetnik Štefan Kegi i njegova predstava "Dolina jeze" sačuvaće međunarodni karakter i "održati vatru" festivala. Sve će se prenositi u "lajv strimingu", pa i oni koji ne budu prisustvovali predstavi na licu mesta neće biti uskraćeni za ovaj nesvakidašnji događaj.

Inače, Kegijev projekat trebalo bi da bude ponovljen i naredne godine, odnosno da predstavlja vezu između dva festivalska izdanja. Jer, sledeće jeseni desiće se i 54. i 55. Bitef.

Da će se naredne godine realizovati "duplo" izdanje, za Novosti potvrđuje i njegov umetnički direktor i selektor Ivan Medenica:

- Biće to zbog kontinuiteta, ali i potrebe da se pozorište i izvođačke umetnosti dešavaju i u ovakvim okolnostima. U dva do tri dana biće izvedene neke od predstava iz (već usvojenog) glavnog programa, uz bogata prateća dešavanja - ističe Medenica, dodajući da su planirali puno debatnih sadržaja uz najstrože mere zdravstvene bezbednosti.

- Inače, sve će se odvijati na Skveru Mira Trailović i u samom Bitef teatru. To što će biti prikazano je neka vrsta uzorka, "kondenza" za sledeću godinu, o čemu ćemo na vreme obavestiti javnost.

Da podsetimo, prošle godine upravo su Štefan Kegi i njegova kompanija "Rimini protokol" u danu prologa 53. Bitefa izveli projekat "Beograd na daljinski", koji je počeo u Aleji velikana na Novom groblju, a završio se na terasi krova "Kombank dvorane". Godinu dana ranije, Kegijeva predstava "Zaostavština, komadi bez ljudi" osvojila je Gran-pri "Mira Trailović" i "Politikinu" nagradu na istom festivalu.

Inače, ovogodišnji gost Beograda je autor mnogih dokumentarnih pozorišnih komada, radio-emisija i drugih radova - polazeći od istraživanja, javnih audicija i konceptualnih procesa, Kegi "pruža priliku ljudima koji nisu glumci, ali imaju šta da kažu, da progovore na sceni".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA