≫ 

Šekspir festival od 12. do 16. septembra: Otvara ga komedija "Kako vam drago"

Neobičan i neočekivan spoj dvojice umetničkih velikana, svečano će uvesti publiku u novi program festivala sa četiri predstave prema delima najpoznatijeg dramskog pisca Engleske

  • 0
Šekspir festival Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sedmo izdanje Šekspir festivala biće otvoreno 12. septembra izvođenjem koncerta "Betoven i Šekspir" Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, u Vili Stanković u Čortanovcima, gde je program i predstavljen.

Neobičan i neočekivan spoj dvojice umetničkih velikana, svečano će uvesti publiku u novi program festivala sa četiri predstave prema delima Vilijama Šekspira.

Šekspir festival Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Malo je poznato da je Betoven upravo u najvećem dramskom piscu svih vremena pronalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, kao što su uvertire za komade "Koriolan" i "Bura".

Festival se organizuje uz podršku UNIQA osiguranja i trajaće do 16. septembra na centralnoj festivalskoj lokaciji Vile Stanković u Čortanovcima.

Program 7. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač, dok su ispred institucija koje su podržale događaj govorili i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija i Sonja Marić, direktor Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja.

Prva na repertoaru je komedija "Kako vam drago" prema konceptu Nikite Milivojevića, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jazz teatar festivala.

Šekspir festival Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ova komedija zabune igrala se pre više od deset godina na sceni JDP-a u režiji Slobodana Unkovskog, gde je igrao i Nebojša Glogovac.

Sledećeg dana se igra poznati "Dva viteza iz Verone" (NP Šabac) rediteljke Mie Knežević, kao i čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog "Hamleta" - "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u režiji Igora Pavlovića.

Po ovoj drami je snimljen i istoimeni britanski film.

Šekspir festival Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Poslednjeg festivalskog dana na programu je "Moj Šekspir" osnivača Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu da se publika upozna sa radom glumaca u pozorištu kroz avanture iza scene i iskustva u Šekspirovim dramama.

Karte za ovo neobično dramsko iskustvo mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.

Osnivanje jedinstvenog festivala u Srbiji inicirao je reditelj Milivojević nakon premijere njegove predstave "Henri VI" u legendarnom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

Osim iskrene namere da auditorijumu otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je ostvario svoju želju da Vila Stanković - neobičan prostor zatvoren ranije za javnost, učini veoma atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ovaj jedinstven kulturni pozorišni događaj Evropska mreža festivala je i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA