≫ 

"Digitalni svet ne može zameniti pozorište": Svetislav Bule Goncić o problemima u kulturi

"Ako postoji samo jedan glumac na sceni i samo jedan gledalac u publici predstava i tada treba da se igra, jer i to je, takođe, pozorište", istakao je glumac

  • 2
Svetislav Bule Goncić Svetislav Bule Goncić / Foto: ATA Images

Peti panel "Ako nema kulture, zbog čega se onda borimo", obimne celodnevne onlajn konferencije "The Economist - Svet u 2021", predstavio je istaknute dramske umetnike Vjeru Mujović i Svetislava Buleta Goncića.

Posledni segment kulturne teme bio je posvećen pozorištu, takođe u prostorijama Narodne skupštine Srbije, a emitovano je uživo preko YouTube kanala, u organizaciji Color Media Communications.

Moderatorka razgovora media ekspert Marina Kosanović napomenula je da su glumci veoma osetljiva, delikatna, senzibilna bića i pitanje je kako se oni sada osećaju u toku pandemije koja traje već duži period, od marta meseca, i ne jenjava.

Glavni problem je u finansijama, slobodni umetnici ne mogu imati prihode od predstava, ili tek malo, jedino ako se preorijentišu na snimanje tolikih TV serija danas. Izgleda kao da se u ovo doba umetnici i svi ljudi sve više razdvajaju nego što se spajaju.

- Ogromni finansijski problemi i gubici prete da ugroze i zaustave planetu - naveo je Goncić, upravnik Teatra "Vuk" na Zvezdari i od skoro predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta.

On je kazao i da moraju svi faktori u nekom sistemu da funkcionišu, a čim se ugrozi jedan element kao što su finansije, onda postoji mogućnost da se sve uruši. Ali tako je, kaže, u celom svetu.

- Ipak, da podsetim, od velike poplave u Srbiji 2014. godine, imali smo samo uzlaznu putanju po pitanju finansija, a u toku korone je ta situacija veoma stabilna - dodao je.

Vjera Mujović, stalno zaposlena u Narodnom pozorištu u Beogradu, gostovala je i kao autor monografije "Kulturna diplomatija u službi Srbije", što je njen doktorski rad.

Vjera Mujovic, Žurka magazina Hello! Vjera Mujović / Foto: A. Nalbantjan

- Ušla sam u projekat pisanja ove knjige zbog profesionalnog angažmana, putovala sam dosta sa svojim predstavama po Evropi i svetu i mislim da ovo vreme pandemije treba iskoristiti upravo na promovisanju važnih dela kulture Srbije po inostranstvu, kroz prevodilačke delatnosti - kazala je Mujović.

Podsetla je na reči nedavno preminule kompozitorke Isidore Žebeljan, koja je govorila da "samo visoka umetnost obezbeđuje našu ravnopravnost u inostranstvu", te u tom kontekstu pomenula da su naše najveće zvezde u svetu Emir Kusturica, Novak Đoković, Miloš Biković, Stefan Milenković, Nemanja Radulović.

Pokrenuta je i tema digitalizacije kulturnih programa i snimanja predstava, a Goncić je primetio da digitalni svet ne može zameniti pozorište.

Narodno pozorište Foto: Tanjug/ Nikola Anđić

- Jer je teatar umetnost izgovorene reči, vizuelni doživljaj, kontakt sa publikom, ne sme biti kultura za poneti - kazao je Goncić izrazivši optimizam da će se i ovo stanje korone završiti, navodeći da pozorišta moraju da rade, a da ovaj virus nije prvi u istoriji čovečanstva, te da mu mora doći kraj.

Pozorište je, kaže, ipak duboko ukorenjeno u našem društvu, a korona je samo izvukla na površinu neke probleme i ideje, a to je da se mi borimo za bolje i kvalitetnije društvo.

- Ako postoji samo jedan glumac na sceni i samo jedan gledalac u publici predstava i tada treba da se igra, jer i to je, takođe, pozorište - zaključio je Goncić.

Video: Govorimo poezijom: Kroj Mika Antić

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    16. decembar 2020 | 11:36

    Naso ko ce da prica o glumi..

  • FANTOM

    16. decembar 2020 | 10:47

    Dosta nam je svakodnevno jedan glumac i njegove monodrame, dva glumca sa istim repertoarom bilo bi previše za nas kokuzanere. Bule, pročitan si.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA